Így kerüljük el, hogy hőgutát kapjon a kutyánk

Hatalmas veszéllyel jár a kutyáknál a túlhevülés, sok esetben az eb életébe is kerülhet.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportál2024. 07. 30. 11:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tomboló kánikulában nem szabad túlságosan hosszúra nyújtani a kutyasétáltatást, mert házi kedvencünk már aközben hőgutát kaphat – hívta fel a figyelmet a Boon. Mint írták, a kutya normális testhőmérséklete 39 Celsius-fok, nála 39,5 jelenti a hőemelkedést, és 42 foktól beszélhetünk lázról. A hírportál kiemelte: 

innentől jön a hőguta és a túlhevülés állapota, ami nagyon veszélyes a kutyára, ugyanis számos esetben kedvencünk halálával végződik, és életben maradása esetén is maradandó károsodásokat szenvedhet.

Felhívták a figyelmet arra, a kutyát semmiképp ne vigyük tűző napon sétálni, várjuk meg, míg valamelyest enyhül az idő. Erre ideális lehetőséget teremtenek a reggeli és esti órák. A Boon rámutatott: ebben az esetben a kutya szaporábban liheg a kelleténél, ezt szokatlan grimaszok kísérhetik. 

Elesettség, bágyadtság jellemzi az eb állapotát, erős nyáladzással együtt. Tágabb a pupillája, szédültté válhat, bizonytalan járással, reszketéssel és rohamokkal.

– sorolták, majd hozzátették: hasmenés és hányás is előfordulhat egy ilyen helyzetben. „Nagyobb baj az, hogy a hőgutától súlyosan károsodhat a keringési rendszere, az agya, de még a veséi is. Akkor is szakemberhez kell vinni a hőgutából normális állapotba visszatérő kutyát, ha teljesen egészségesnek tűnik, mert a felépülése akár hetekig is eltarthat” – szögezték le.

Hangsúlyozták: mindig legyen nálunk víz, még akkor is, ha a hőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, ugyanis a kutyának bármikor szüksége lehet pár frissítő kortyra. Ha van rá lehetőség, keressünk olyan sétálóutat, ahol vannak árnyékot adó fák, vagy menjünk olyan járművel, ahol valószínűleg bekapcsolják a klímát. 

Amelyik buszon, vonaton nincs légkondi, arra semmiképp ne szálljunk fel kutyával ebben a melegben, mert sehogyan sem tudunk segíteni a forróságtól szenvedő kutyán, amikor a semmi közepén felsővezeték-szakadás történik

– írták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.