Hogyan úszhatunk meg egy kutyatámadást?

A szakértő szerint a legrosszabb amit tehetünk, az a futás.

Forrás: Dunaújvárosi hírportál2024. 07. 25. 17:35
kutyatámadás, kutyaharapás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ember legjobb barátja” – szól a mondás a kutyákról, a magyarok egyik leggyakoribb házikedvencéről. Azonban számos esetben lehet arról hallani, hogy különböző okok miatt emberre, járókelőkre támadnak ezek az alapvetően jó szándékú állatok. A Dunaújvárosi hírportál (Duol) a téma kapcsán megkereste Szlávik Ferencet, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztály osztályvezető főállatorvosát, hogy megkérdezzék: mi a teendő, hogy minél nagyobb eséllyel elkerüljük a lehetséges sérüléseket.

A lehető legrosszabb, ha futásnak eredünk

– szögezte le Szlávik Ferenc. Rámutatott: a kutya ebben az esetben zsákmánynak néz bennünket, utánunk ered, s el is ér. Azt javasolja, hogy próbáljunk higgadtan viselkedni, hogy magánál erősebbnek érezzen a kutya bennünket.

A Duol szerint a szakirodalom is ráerősít a főállatorvos szavaira, azzal egészítik még ki, hogy a kis termetű, vagy keverék kutyákhoz rekedtes, alacsony frekvenciájú hangon beszéljünk, ugyanis ezt a kutya figyelmeztető morgásként értelmezi. 

Tegyünk felé egy gyors, váratlan lépést. Ezt a kutya támadásnak veszi, és elfut. Kivéve a szolgálati kutyákat, velük szemben inkább ne próbálkozzunk ilyesmivel

– fogalmazott a hírportál.

Viszont nagytestű kutyával szemben álljunk támadó állásba úgy, hogy az egyik lábunkat előre helyezzük. „Ha a kutya ugrani készül, ütést imitálva emeljük fel a kezünket, így a kutya a karunkat támadja, és elkerülhetjük az esetleges fejsérüléseket. Ha táska van nálunk, tartsuk magunk elé” – írták, majd kiemelték: ha földre kerültünk, igyekezzünk minél hamarabb talpra állni, máskülönben nem tudjuk elkerülni az újbóli támadást. Ha a kutya végül megnyugszik, próbáljunk meg lassan, oldalazva eltávolodni tőle.

– Amennyiben az eb fizikai sérülést okozott vagy fizikai vagy pszichikai állapota alapján feltételezhető, hogy az embernek újabb sérülést okozhat: akkor színre léphet a jegyző és az illetékes járási hivatal

– emelték ki. Hozzátették: amennyiben kóbor kutyát látunk az utcán, abban az esetben az önkormányzat kötelező feladata a település belterületén a kóbor állatok befogása. 

Amennyiben az tapasztalható, hogy valaki a felügyelete alatt álló kutyát a város belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja, akkor a járási hivatal mint általános szabálysértési hatóság az illetékes. A bírságok egyébként nagyon húzósak, a hatóságoknak mérlegelési lehetősége van, de megközelíthetik a félmillió forintot is. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.