Javaslatcsomagon dolgozik a Szuverenitásvédelmi Hivatal, amely nagyobb transzparenciát írna elő

Az együttműködést megtagadó szervezetek komoly intézkedésekre számíthatnának a Szuverenitásvédelmi Hivatal javaslata szerint.

Forrás: Mandiner2024. 07. 08. 21:16
Budapest, 2024. június 25.
Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke beszédet mond a Nézõpont Intézet Sajtószabadság Magyarországon 2023 címû elemzését bemutató rendezvényén Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány székhelyén 2024. június 25-én.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pártok és a média további átláthatósága érdekében egy szabályozásról beszélt, amelyet az Igazságügyi Minisztériumban fognak kidolgozni.

Ugyanakkor a Szuverenitásvédelmi Hivatalban már hetek óta dolgoznak egy olyan átfogó javaslatcsomagon, amely a politikai nyomásgyakorló szervezeteknek és a médiának is nagyobb transzparenciát írna elő, hogy kiderüljön, kik és milyen szándékok mentén pénzelik ezen entitásokat külföldről.

– írja a Mandiner. Ennek érdekében – mint azt a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál dolgozó forrásuk megerősítette – az együttműködést megtagadó szervezetek komoly intézkedésekre számíthatnának – tették hozzá.

Ez azért is lehet fontos, mert az együttműködés megtagadására máris van példa. Ahogy arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, a Szuverenitásvédelmi Hivatal az elmúlt hetekben vizsgálatot indított a Transparency International Magyarország ellen, mely megtagadta az együttműködést a hivatallal és az Alkotmánybírósághoz fordult.

Korábban arról is írtunk, hogy a politikai nyomásgyakorló szervezeteknek érkező külföldi pénzek kérdése már június végén előkerült a Nézőpont Intézet egy elemzésében. Az intézet ugyanis kutatásai során meglepő adatokra bukkant arra vonatkozóan, hogy milyen összegekkel támogatják az ellenzéki médiumokat külföldről.

A Nézőpont Intézet becslése szerint legalább évi egymilliárd forintnyi finanszírozás érkezik idegen országokból, a magyar állampolgároknak viszont joguk van tudni, hogy ki, miért és mennyivel támogat különböző sajtótermékeket. 

Boros Bánk Levente, az Intézet politikai elemzési igazgatója akkor példaként említette a Partizán Youtube-csatornáját, amely 572 millió kapott külföldről tavaly, a Nyugat.hu kiadója pedig 87 milliós támogatásban részesült, többek között az Európai Uniótól. A 444 kiadójához 2023-ban külföldről 150 millió érkezett. Sok kiadó azonban nem adott le beszámolót, ezért nem lehet megismerni az erre vonatkozó adatokat.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal valamilyen formában foglalkozik egy ideje a témával. Lánczi Tamás, a hivatal elnöke a Nézőpont Intézet konferenciáján beszélt arról, hogy 

a rejtett érdekek feltárása céljából a hagyományos értelemben vett média mellett figyelniük kell a közösségi médiát is,

monitorozniuk kell a külföldről finanszírozott nyomásgyakorló csoportokat (NGO) és azokat a politikai aktorokat, akik a nyilvánosságban megjelenő szakértőként formálják a magyar közvéleményt.

A Szuverenitásvédelmi Hivatalnak ez lesz az első javaslatcsomagja. A nemrég felállított szervezetnek a szuverenitásvédelmi törvény értelmében a feladatai közé tartozik, hogy „javaslatokat dolgoz ki és ajánlásokat fogalmaz meg Magyarország szuverenitásának védelmét célzó intézkedésekre”, továbbá „javaslatot tehet a nemzeti szuverenitást érintő jogszabályok megalkotására, illetve módosítására”.

Borítókép: Lánczi Tamás (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.