Különleges monstrum tart Paks felé a Dunán + videó

A Paks II. atomerőmű több mint 730 tonnás eleme a romániai szakaszon jár.

2024. 07. 23. 17:02
Roszatom zónaolvadék-csapda Paks
Forrás: Roszatom
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan megérkezik Paksra az első hosszú gyártási idejű nagyberendezés, amely Oroszországban készült a Paks II. atomerőmű számára. A zónaolvadék-csapdát már hajóra tették, és jelenleg a Duna romániai szakaszán jár – hívta fel a figyelmet Hárfás Zsolt mérnök, atomipari szakértő a közösségi oldalán. A Világgazdaság értesülései szerint a hatalmas berendezés várhatóan pénteken érkezik meg a Duna-parti város kikötőjébe.

Ez a zónaolvadék-csapda hatalmas:

  • össztömege 732,7 tonna,
  • teljes magassága 15,24 méter,
  • a legnagyobb átmérője 11 méter.

A fukusimai atomerőmű-balesetet követő

legszigorúbb nemzetközi biztonsági követelményeknek is megfelelő új atomerőművi blokk

képes kezelni a legvalószínűtlenebb zónaolvadással fenyegető baleseti helyzeteket is. Ennél a típusnál alkalmazott zónaolvadék-csapda a reaktortartály alatt helyezkedik el, és feladata, hogy egy súlyos baleset esetén is képes legyen a láncreakció leállítására zónaolvadékban. Emellett gondoskodik arról is, hogy az olvadék mindenképpen a tárolón belül maradjon.

A szerkezet képes a megolvadt zóna biztonságos hűtésére, és ezzel megakadályozza a gőzrobbanás kialakulásának veszélyét.

Ez a berendezés teljesen egyedivé teszi az orosz technológiát. Az oroszországi és a külföldi, újonnan épülő atomerőművi blokkokba már eleve beépítik ezt a szerkezetet.

Borítókép: A zónaolvadék-csapda (Fotó: Roszatom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.