Már csaknem ezren jelentkeztek területvédelmi tartalékosnak

Kétszázan el is kezdték az alapkiképzést.

2024. 07. 21. 10:08
tartalékos toborzás, Magyar Honvédség, területvédelmi tartalékos, katona, katonaság, honvédség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A június 17-én indult területvédelmi tartalékos toborzókampány nagy sikernek örvend, az eddigi 1400 érdeklődőből 950-en jelentkeztek tartalékos szolgálatra, közülük kétszázan már meg is kezdték alapkiképzésüket – mondta Havasi Gergő szakaszvezető a közszolgálati televízió adásában.

Tartalékos katonának bárki jelentkezhet, aki magyar állampolgár és van bejelentett lakcíme az országban, elmúlt 18 éves, cselekvőképes és büntetlen előéletű. Emellett szükséges, hogy legyen alapfokú iskolai végzettsége és érezze magában az elhivatottságot a haza szolgálatára. Havasi Gergő kiemelte: többségében fiatalok jelentkeznek, de természetesen nyitva áll a kapu az idősebb korosztály előtt is.

A szerződéses és a tartalékos szolgálati viszony közötti különbséggel kapcsolatban kiemelte, hogy amíg egy szerződéses katona a Magyar Honvédség aktív tagjaként a hét mindennapján végzettségének és képzettségének megfelelő szolgálatot teljesít, addig a területvédelmi tartalékos készenlétben áll és várja, hogy egy előre egyeztetett időpontban behívják. – Amennyiben ez megtörténik, akkor a területvédelmi tartalékosok elsősorban a határvédelemben, toborzásban, honvédelmi oktatásban, ipari- és természeti katasztrófák elhárításában vagy akár megelőzésében kapnak szerepet – közölte a szakaszvezető.

A területvédelmi tartalékosok a szerződésük aláírásakor

egyszeri bruttó 150 ezer forint szerződéskötési díjat kapnak, majd évi bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díjat.

Emellett létezik egy ajánlási bónusz is, amit akkor kap meg a tartalékos, ha hoz magával újabb jelentkezőt, aki szintén elvégzi az alapkiképzést. Ennek az összege bruttó 500 ezer forint, és háromszor lehet vele élni egy évben.

Aki tartalékos katonai szolgálatra szeretne jelentkezni, az legegyszerűbben az iranyasereg.hu/tartalekos weboldalon teheti meg, de akik személyesen tájékozódnának, a vármegyeszékhelyeken felkereshetik a toborzóirodákat – tájékoztatott a műsorban Havasi Gergő.

A toborzókampány során csatlakozott a területvédelmi tartalékosokhoz Rajczi Péter egykori magyar válogatott labdarúgó is, aki Nagykanizsán kezdte meg az egységes alapkiképzést.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.