Nem Soros köre volt 2023-ban az Átlátszó egyedüli nagy külföldi finanszírozója

Egy sor nagy nemzetközi intézményi finanszírozója van a Szuverenitásvédelmi Hivatal által is vizsgált Átlátszónak. Az ügyvezetői juttatás soron masszív emelkedés volt tavaly, és a cég éves bevételei is nőttek 2022-höz képest.

2024. 07. 17. 5:35
Soros György
Soros György Fotó: PETER FOLEY Forrás: EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú késlekedés után az Átlátszó.hu kormányellenes oknyomozó újságírói portált kiadó Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. is eleget tett törvényi kötelezettségének, és közzétette az elmúlt évről szóló beszámolóját. Az Átlátszó szerkesztői korábban Huth Gergellyel bocsátkoztak vitába azzal kapcsolatban, hogy vajon zsoldban állnak-e. A társaság 2023-as üzleti évet bemutató dokumentumai alapján annyi bizonyos, hogy tavaly legalább 83 millió forintnak megfelelő közvetlen nemzetközi forrást használt fel a cég.

Az Átlátszó.hu főszerkesztője – egyben ügyvezetője – Bodoky Tamás, aki már korábban fontos szereplője volt Soros hazai médiabirodalmának. Szintén a társaság tagja közt találjuk a baloldalhoz több szálon kötődő Sepsi Tibort. Utóbbi mellett az Átlátszó jogászainak csapatát erősíti még Tordai Csaba. A Gyurcsány–Bajnai-korszak – azóta a Soros-hálózattal is szoros köteléket kialakító – meghatározó emberét már nem nagyon kell bemutatni. Tordaira mint Karácsony Gergely jogi főtanácsadójára és jóbarátjára jelentős figyelem irányult az elmúlt időszakban a Karácsony-féle 99 Mozgalom gyanús pénzügyei miatt.

A Soros-alapítványok támogatásai sem ismeretlenek a magát függetlennek hirdető, álcivil szervezet számára. Nem meglepő módon a TASZ, NoÁr, a Partizán és a Transparency International mellett az Átlátszó is közreműködött a Soros-egyetem budapesti képzésében. Az Átlátszó.hu weboldalán a hazai partnereik között olyan – többségében a milliárdos üzletember hálózatával kapcsolatban álló – balliberális szervezeteket találunk, mint a K-Monitor, Klubrádió, Levegő Munkacsoport, Magyar Hang, Magyar Helsinki Bizottság, Political Capital, Társaság a Szabadságjogokért, Tilos Rádió vagy Transparency International Magyarország.

Az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. mérlegében a legjelentősebb változás a befektetett pénzügyi eszközök állományában mutatkozott, melyet csaknem 50 millió forintra növelt a cég a korábbi nulláról. Eközben pénzeszközökből 21 millió forinttal kevesebb állt rendelkezésre 2023 végén, mint egy évvel korábban, valamint nagyjából 9 millióval több rövid lejáratú kötelezettség keletkezett. 

Bár az Átlátszó értékesítésből származó bevételei harmadával csökkentek, ez az 1,3 milliós visszaesés eltörpül az egyéb bevételek közel 28 milliós növekménye mellett. A 2023-as bevételek így összességében átlépték a 205 millió forintot, a 2022-es 190 millió forintos összbevétel után. Az adózott eredmény ezzel együtt is csak 3,1 millió lett.

Az Átlátszó kiadásai között a személyi jellegű ráfordítások számítanak a legjelentősebb tételnek, amelyek tavaly mintegy 8,6 százalékkal emelkedtek, 126-ról 137 millió forintra. A foglalkoztatottak száma változatlanul 17 fő volt, a kiegészítő mellékletben azt a tájékoztatást adták, hogy „a növekedés az infláció miatti, utolsó negyedévben történt béremelések miatt adódik jelentős részben”. A közhasznúsági melléklet ennél némiképp árnyaltabb képet fest, eszerint ugyanis az ügyvezetői juttatások önmagukban több mint ötmillió forinttal emelkedtek tavaly, 18,1 milliót tettek ki, ami azt jelenti, hogy ezen a soron 2023-ban 38,9 százalékkal költöttek többet, mint 2022-ben.

Ami a támogatókat illeti, 2023-ban az Átlátszónet Alapítvány 48 millió forinttal, az olvasók pedig 34,6 millióval járultak hozzá az Átlátszó működéséhez. Külföldi forrásokból 83 millió forintnak megfelelő összeget használt fel a cég az elmúlt évben: a Soros-hálózat egyik nagy finanszírozója, a Sigrid Rausing Trust 180 ezer fontos támogatásából 27,3 millió forintot, a Stitching Limelight Foundation 200 ezer eurós felajánlásából 11,1 millió forintot, a guruló dollárok kapcsán közismertté vált National Endowment for Democracytól kapott 220 ezer dollárból 24,1 millió forintot, a Prague Civil Society Centre 48 ezer eurójából 7,3 millió forintot, míg a Journalism Development Networktől származó 42,7 ezer dollárból 13,2 millió forintot.

A legfőbb támogatónak számító Átlátszónet Alapítványhoz egyébként 73,6 millió forint – vagy ennyinek megfelelő deviza – folyt be tavaly, ebből 26,2 millió az Európai Unió költségvetéséből vagy más államtól, nemzetközi szervezettől, 42,1 millió pedig szja-felajánlásokból. Az alapítvány bankszámláin 76 ezer dollár (kb. 27,3 millió forint), kétzer euró (kb. 783 ezer forint) és 47,3 millió forint állt 2023 végén. A Soroshoz köthető Open Society Institute 240 ezer dollár értékű támogatásából 26,2 millió forintot használt fel tavaly az Átlátszónet, ezen belül 19,7 milliót az Átlátszó.hu támogatására. Az Ökotárstól kapott 7,2 milliós összeg nagyjából felét használták fel az elmúlt évben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.