Reagált az illetékes tárca Iványi Gáborék panaszaira

Az állam minden diákról és ellátottról gondoskodik.

Forrás: MTI2024. 07. 25. 20:36
Budapest, 2024. február 25.
Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Karácsony Gergely fõpolgármester, Varju László, a DK alelnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek ügyvezetõ társelnöke, Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselõje, Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Bedõ Dávid, a Momentum országgyûlési képviselõje és Fekete-Gyõr András, a Momentum országgyûlési képviselõje (b-j) a közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett demonstráción az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2024. február 25-én. A tüntetést a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek szervezte.
MTI/Illyés Tibor
Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állam minden diákról és ellátottról gondoskodik, aki a Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményeinek fizetésképtelensége miatt nehéz helyzetbe kerül – közölte a Belügyminisztérium (BM).

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban végrehajtást indított és inkasszózta a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) bankszámláit. A helyzet azért alakul ki, mert a MET korábban jogsértő módon nem fizette be az alkalmazottai egy része után a közterheket, illetve huzamosabb ideig nem fizette az általa igénybe vett közüzemi szolgáltatások díjait sem.

A BM mindvégig minden tájékoztatást és segítséget megadott annak érdekében, hogy a MET megoldja a problémákat, a minisztérium képviselői többször tárgyaltak a fenntartó képviselőivel. A BM-től a fenntartó moratóriumot is kapott, 

azonban a moratórium ideje alatt az adósságok nem csökkentek, hanem nőttek,

így nem látszik arra reális esély, hogy a MET intézményeinek pénzügyi egyensúlya helyreálljon. Az adósságrendezéssel kapcsolatos ütemtervekről, illetve az adósság behajtásról a NAV dönt. Arról, hogy a közüzemi szolgáltatásokat díjhátralék esetén meddig biztosítják, az egyes szolgáltatók döntenek.

Ha a szociális szolgáltató a tevékenységét nem tudja a jövőben fenntartani, úgy a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági nyilvántartásáról és ellenőrzéséről szóló kormányrendelet alapján a szolgáltatás megszüntetése előtt alapszolgáltatások esetében legalább két hónappal, bentlakásos intézményi ellátás esetében legalább hat hónappal korábban kell erről tájékoztatni a kormányhivatalt.

Ebben az esetben az ellátások átvételének folyamata elindul, és a tárca intézkedik arról, hogy a törvényben foglaltak szerint az illetékes önkormányzatok és az állam gondoskodjon a rászoruló ellátottakról. 

Ezen törvényi védelem célja, hogy még a fenntartó hibája miatt se maradhassanak magukra az ellátást, törődést igénylő honfitársaink.

Amennyiben a feladataikat nem képesek ellátni, akkor ezt a köznevelés területén is jelezni kell a tárca vagy a területileg illetékes tankerületnek, és akkor a feladatok átvétele a köznevelési intézmények esetén is megindul annak érdekében, hogy minden tanuló oktatása, nevelése biztosított legyen.

A tárca intézményei felkészültek a fizetésképtelenség miatt ellehetetlenült közszolgáltatások átvételére és további biztosítására.

Borítókép: Dobrev Klára és Iványi Gábor (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.