Már az egyetemi városokban sem úgy befolyásolják az albérletárakat a ponthatárok, ahogy eddig

Aki olcsó albérletet akart kifogni, annak érdemes volt sietnie.

Forrás: TEOL2024. 07. 25. 18:07
Budapest, 2023. szeptember 22.
Pánelházak erkélyei Budapesten, a VIII. kerületi Józsefvárosban.
MTVA/Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Róka László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkal korábban kellett elkezdenie idén annak a keresést, aki olcsóbb albérletet akart magának találni. Már az előző években is látszott, hogy egyre korábban kezdenek emelkedni az árak az albérletpiacon, még a felvételi pontszámok kihirdetése előtt. Ráadásul a növekvő kereslet mellett az is növeli az árakat, hogy egyre több a befektetési ingatlan, amelyek tulajdonosai minél hatékonyabban szeretnék viszontlátni a befektetésük hasznát – írja a Teol

 

Hamar nőtt a kereslet, így az árak is

Az Ingatlanbazár szerint az idei évben már májusban elkezdett emelkedni az albérletkeresések száma az egyetemi városokban, ami arra utal, hogy a bérlők tanultak a korábbi évek tapasztalatából, és nem hagyják az egyetemi ponthatárok kihirdetése utánra az albérletkeresést. A KSH adatai szerint tavaly és idén is látszik, hogy 

aki hamarabb keresett, jobb és valamivel olcsóbb albérletek között válogathatott.

Az adatok szerint már jelenleg is 1,6–1,9 százalékos az áremelkedés az előző hónap bérleti díjaihoz képest. Éves összevetésben pedig országszerte 10,3 százalékkal kérnek többet egy bérletért, mint tavaly. Az áremelkedés várhatóan nem áll le, ezért havi tízezreket lehet nyerni, ha valaki korábban szerződik le. 

 

Jobb hamar keresni 

Az OTP Ingatlanpont helyzetértékelése szerint Budapesten is és a vármegyeszékhelyeken is indokolt a sietség, nemcsak az árak miatt, hanem az albérletek lokációja miatt is: aki későn kezd keresni, az lehet, hogy már csak az iskolájától vagy a munkahelyétől jóval távolabbi környéken talál majd lakást. Az Ingatlanbazár szerint a keresés és az árak dinamikáját látva lehet, hogy 

az amúgy olcsóbbnak számító lakások bérleti díja fog a legjobban szezonálisan megemelkedni,

ami rendkívül rossz hír azoknak akik szerettek volna pénztárcakímélő megoldást találni. 

 

A vidéki városok is drágulnak

Az árak legnagyobb növekedését a vidéki egyetemi székhelyeken regisztrálják. Ahogy az ingatlan­árak növekedésében is, az albérletdrágulásban is Debrecen jár az élen, ahol már gyakorlatilag fővárosi mértékű lakbért kell fizetni, átlag havi 250 ezer forintot egy lakásért. A KSH és a vezető ingatlanpiaci portál szerint Győrben 200 ezer forint közelébe, Szegeden pedig 165 ezer forintra kell tenni az átlagárakat. ezeket a városokat követi Pécs átlag 140 ezerrel, míg Miskolcon „csak” 110 ezer az elkért havi bérleti díj átlagosan.

Budapesten már eleve magas összegekkel találkozhatunk, ha megnézzük a hirdetéseket, de itt kerületenként is igen eltérő az ár, a külföldiek és az egyetemi hallgatók által preferált kerületekben kell magasabb árakra számítani. Általában is elmondható, hogy az egyetemi vármegyeszékhelyeken a külföldi fizetős diákok jelenlétére és fizetőképességére is nagyon számítanak, nagyon sok albérleti hirdetésben magyarul és angolul is kínálják a lakásokat. 

 

A lakásvásárlás is befolyásolja a piacot

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésének napja idén július 24-e volt, de azt a felvételt nyerő diákok közül már sokan tudják, melyik városban kezdik el tanulmányaikat, így a keresési bizonytalanság is kisebb. Az Ingatlanbazár arra is számít, hogy a saját egyetemi lakás célból vásárolt befektetési ingatanok a nyári eladási számokat is megmozgathatják, de ez a vármegyeszékhelyekre és a fővárosra értendő. Az ingatlanpiac a kedvezményes otthonfelújítási hitelprogram első hullámából valószínűleg nem profitál közvetlenül, hiszen a hitelhez jutást az utolsó pillanatban a tulajdonlás időpontjához kötötték, megakadályozva ezzel a spekulatív felvásárlásokat és hitelfelvételeket.

 

Nem érdemes várakozni

Az albérlet a szezon közepén a leg­gyorsabban mozgó piac, tanácsos nem sokat gondolkodni, hanem azonnal felhívni – sőt felkeresni – a bérleményt kezelő ingatlanirodát vagy tulajdonost, 

mert a kínálat bár nagy, de óráról órára is változhat majd.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.