Egyre többen akarnak vidéken továbbtanulni

Érkeznek a felvételi ponthatárok.

Forrás: MTI2024. 07. 24. 20:27
Kecskemét, 2023. október 17.
Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke elõadást tart a kecskeméti Neumann János Egyetemen 2023. október 17-én.
MTI/Bús Csaba
Fotó: MTI/Bús Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén már minden második diák vidéki felsőoktatási intézménybe jelentkezett – mondta Varga-Bajusz Veronika az M1 aktuális csatorna műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára szerint a vidéki intézmények népszerűsége a megújult felsőoktatási modellnek köszönhető.

Szerda este nyolc órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat

– hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: a Pont ott Parti központi helyszíne Debrecen.

A felsőoktatásba jelentkezők létszáma már második éve 120 ezer fölötti, és egyre nagyobb az érdeklődés a műszaki, a természettudományos és informatikai képzésekre

– emelte ki Varga-Bajusz Veronika. Hozzátette: változás, hogy a módosított felvételi rendszer személyre szabottabb, rugalmasabb, az egyetemisták és az egyetemek részére nagyobb választási perspektívát biztosít.

Az eljárás során az intézmények maguk dönthetik el, hogy melyek azok az eredmények, amelyekért plusz pontokat adnak, emellett az egyetemek hatáskörébe került a pontszámba beszámítandó választható tanulmányi tárgy meghatározása is – ismertette.

A változásnak az a lényege, hogy maguk az egyetemek tudják megválasztani, kikkel akarnak együttműködni, illetve a hallgatók is jobban tudnak priorizálni az intézmények között – mondta az államtitkár.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bús Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.