Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Rendőrségi közlés: a hónap első napján több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 6885-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5312-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

Forrás: MTI2024. 07. 02. 7:45
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a rendőrség közleményében.

– A magyar állam egy jól szervezett rendszer keretében 28 hónapja folyamatosan biztosítja az Ukrajnából érkezettek szükség szerinti ellátását. A háború elején naponta több ezer menekült lépte át a határt, de idővel ez a szám csökkent, s beállt egy folyamatos, rendezett mozgás is határon. Összességében már több mint 1,3 millió fő érkezett Magyarországra vagy haladt át az országon, közülük több mint 670 ezer fő részesült valamilyen formában segítségben, 44 ezren nyújtottak be menedékkérelmet – mondta el lapunknak Pál Norbert kormánybiztos.

A Magyarországon tartózkodó menekülők száma azonban ennél magasabb: sok ukrán–magyar kettős állampolgár is hazánkba érkezett a háború kitörését követően, ők jogilag nem minősülnek menedékesnek, a biometrikus úti okmányokkal rendelkező ukrán állampolgárok pedig vízummentesen tartózkodhatnak az országban menedékes státus megigénylése nélkül is.

Borítókép: Illustráció (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.