Vigyázzon, most tényleg pórul járhat, ha nem köti be magát vezetés közben

Egyre többet bírságolnak a rendőrök, milliárdokat fizetnek a szabálytalankodók.

Forrás: Vezess.hu2024. 07. 20. 9:23
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vezess.hu által megszerzett rendőrségi statisztikák túlzás nélkül meghökkentő adatokkal szolgálnak. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint százezerszám szórják a bírságokat csak a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt, idén több milliárd forint lehet a kiszabott éves összeg. Ráadásul évről évre drasztikusan emelkedik a büntetések száma.

Csak az első negyedévben 60 101 esetben alkalmazott szankciót a rendőrség a biztonsági öv használatának elmulasztása szabálysértés miatt, tavaly egész évben pedig 192 630 alkalommal 

– derül ki a lap által az ORFK-tól kikért adatokból. A büntetések idei száma azt jelenti, hogy átlagosan 675 alkalommal bírságoltak minden egyes nap január, február és március hónapokban a rendőrök csak ezért.

Az egyre több és több büntetés természetesen azt jelenti, hogy évről évre magasabb a kiszabott teljes bírságösszeg. Tavaly a Vezess.hu szerint már meghaladta a 2,1 milliárd forintot is, a 2024-es első negyedéves adatból pedig az következik nagyjából egyenletes bírságolást feltételezve hónapról hónapra, hogy idén túllépheti a hárommilliárd forintot. Két éve még egymilliárd alatt volt az éves összeg.

A biztonsági öv használata mindenkinek a saját érdeke, az életével játszik, aki nem csatolja be magát. Az ORFK statisztikái szerint bőven több mint tízezer ember szenvedett sérülést emiatt közlekedési balesetben az elmúlt évtizedben Magyarországon.

A Vezess.hu az elmúlt három év adatait kérte ki a rendőrségtől, amelyből kiderült, hogy ez idő alatt 4500 sérülést lehetett volna megelőzni a biztonsági övek használatával. 

A halálos kimenetelű közúti közlekedési balesetek esetében kijelenthető, hogy az elmúlt években a balesetben meghalt személyek 20-25 százaléka nem használta a biztonsági övet

– válaszolta a Vezess.hu kérdésére a rendőrség. Ez körülbelül száz halottat jelent minden évben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.