Addiktológus: a pornófüggőség végül erőszakba torkollhat

Hamar János diplomás addiktológiai konzultáns és szenvedélybetegekkel foglalkozó szakértő szerint amennyiben bármilyen online térben elkövetett visszaélés áldozatává válunk, a legfontosabb, hogy ne féljünk, és hívjuk fel minél több ember figyelmét a problémára.

2024. 08. 29. 11:45
Unhappy,Depressed,Teenage,Girl,Wearing,Sweatshirt,Sitting,On,Bed,Alone,lány,kislány,bántalmazás,pedofil,bánt,szomorú
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban hatalmas botrány alakult ki egy Motherless elnevezésű honlap körül, amelynek egyik fórumán a felhasználók engedély nélkül osztottak meg képeket egymással fiatal lányokról, majd pedig az elrablásukról, megölésükről, megcsonkításukról, éheztetésükről és sorozatos megerőszakolásukról fantáziáltak. 

Az ügy hátterével kapcsolatban lapunk megkereste Hamar János addiktológust és a szenvedélybetegségek szakértőjét. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, mit lehet tenni annak érdekében, hogy elkerüljük az online térben elkövetett visszaéléseket, mit kell tenni, ha már megtörtént a baj.

Az addiktológus szerint 2024-ben szinte lehetetlen elkerülni, hogy egy óvatlan pillanatban ne fotózzanak le minket az után és ne váljunk potenciális áldozattá.

Sajnos egy ilyen helyzetet tudatosan elkerülni szinte lehetetlen 2024-ben. Azonban ha már nem tudjuk elkerülni, ne féljünk szembenézni azzal, hogy áldozattá váltunk. Egy ilyen helyzetben igenis fel kell emelni a hangunkat, és a megfelelő hatóságokhoz kell fordulni, amennyiben szembejön velünk az interneten bármilyen olyan tartalom, amit az engedélyünk nélkül készítettek. Azt vettem észre a klienseimen, hogy kellemetlenül érzik magukat, hogy az engedélyük nélkül nyilvánosságra hoztak róluk egy képet

– emelte ki Hamar, majd elmondta, egy ilyen helyzetben az a legfontosabb, hogy megtegyük a szükséges lépéseket, és felhívjuk a kortársaink figyelmét a problémára, ugyanis noha kicsi az esély arra, hogy a hatóság ki fogja tudni nyomozni, ki készítette a képeket, de azért nem lehetetlen.

A Motherless-botránnyal kapcsolatban azonban szintén érdekes kérdés, hogy mit gondolnak azok az emberek, akik ártatlan lányokat fotóznak le, majd pedig a megölésükről áradoznak a fórumokon. Ezzel kapcsolatban az addiktológus elmondta, ezeket az embereket két kategóriába tudná elhelyezni. Az első csoportba azok tartoznak, akik valamilyen jövedelemforrást látnak ezekben a képekben vagy nézettséget igyekeznek generálni maguknak. A második kategóriába pedig a sérült és mentálisan terhelt embereket sorolta, akik a való életben nem merik felvállalni az érzéseiket, szorongásaikat, vágyaikat. 

Ezek a sérült emberek szeretnének hozzájuk hasonló érdeklődésű személyekkel kapcsolatba kerülni. Tehát ezek a beteg emberek azt akarják, hogy valaki figyeljen rájuk, valaki vegye észre őket. Ezek a problémákkal küzdő személyek a hétköznapi életben senkinek tartják magukat, és az interneten élnek.

– emelte ki Hamar János, majd az erőszak online térből a való életbe való áthelyeződésének lehetőségével kapcsolatban kiemelte, miután ezek az online terek teljesen arctalanok és anonimak, így nincs arra vonatkozó konkrét szám, hogy mennyi valós erőszakos cselekmény történik ezekből a fórumokból kiindulva. 

Én inkább azt mondanám, hogy majdnem minden erőszaktevő igazából az online térben, az ilyen keltetőkben kezdte a működését.

– tette hozzá a szakértő, aki a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva elmondta, fellelhető kapcsolat van a pornófüggőség és az erőszakos tartalmakat fogyasztók között.

A pornóval kezdődhet ez az egész. Minden szenvedélybeteg működésében benne van az azonnali vágykielégítés és a vágykielégítés késleltetésének a képtelensége, tehát nem tudják késleltetni a vágyaikat. Tehát egy pornófüggő az folyamatosan pornót fog nézni, és ezáltal megéli mondjuk az ő vágyait. Azonban egy idő után ez kevés lesz, és akkor fog továbblépni egy réteg, amely elindul a keményebb pornó, majd az erőszakpornó irányába, aki pedig hajlamos lehet erre, az marad az erőszaknál.

– zárta a beszélgetést Hamar János.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.