Lebénul a fél város Budapesten

A következő hetekben több forgalmas budapesti úton javításokat végeznek és a tömegközlekedés is változik.

2024. 08. 06. 18:47
Budapest, 2021. június 7.
Lezárják az Idõsebb Antall József rakpartot az Eötvös tér és a Margit híd között, mert megkezdõdött az útszakaszt átépítése 2021. június 7-én. A korszerûsítés után gyalogosbarát lesz a pesti alsó rakpart és 35 fát is telepítenek.
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a tanév indulása előtt igyekeznek több helyen is rendbe tenni az útburkolatot, a kerékpársávokat és a villamossíneket. Ezeken kívül még lesznek útlezárások rendezvények miatt, és más útfelújítási munkálatok miatti fennakadások is várhatók – írja a Metropol, amely összegyűjtötte, hogy melyik útszakaszokat érdemes mostanában elkerülni.

 

Astoria és Blaha

Augusztus 6-án, kedden nyolc órától korlátozzák a Rákóczi úton az Astoria és a Blaha Lujza tér közötti szakaszon, a Blaha Lujza tér irányába vezető oldalon a buszsávot, mert burkolatjavítási munkálatok kezdődnek. A Budapest Közút tájékoztatása szerint a felújítás alatt a buszsávot szakaszosan lezárják az Astoria és a Blaha Lujza tér között, de a keresztező utcák forgalma biztosított lesz. Az Uránia megállóhelyet húsz méterrel hátrébb helyezik.

A munkálatok várhatóan augusztus 9-ig tartanak, majd a tervek szerint augusztus 12-től ugyanezen a szakaszon az Astoria felé vezető oldalon lesz burkolatjavítás a buszsávban.

 

Hungária körúti felüljáró

Augusztus 6-án, kedden reggel lezárták a Hungária körúti felüljáró M3-as bevezető felé vezető oldalán a belső és a középső sávot. A forgalom a külső sávban, illetve a villamospályán haladhat a Rákóczi híd irányába. A lezárás oka, hogy a körúti felüljárón szigetelés-, burkolat- és dilatációjavítási munkát végeznek. Az M3-as bevezető felé tartó irányban az eddig lezárt külső sávot átadták a forgalomnak.

A felüljárón lévő járda továbbra is le lesz zárva.

A gyalogosok a felüljárón az 1-es villamossal juthatnak át. Kerékpárral a Vágány utca–Dózsa György út–Állatkerti körút útvonalon lehet eljutni a Róbert Károly körút felől a Városligetbe – közölte a Budapest Közút.

 

Hungária körút

A villamospálya karbantartása miatt szeptember 1-jéig a Népliget és a Stefánia út között buszsávot jelöltek ki.

Ezen a szakaszon az 1-es villamos helyett pótlóbusz jár a Népliget és a Puskás Aréna között.

Így az 1A villamos nem közlekedik majd. A 918-as éjszakai autóbusz 23.53-kor induló járata viszont változatlanul meghosszabbított útvonalon, a Népliget és az óbudai Bogdáni út között közlekedik.

 

Margit körút

Augusztus 5-én hétfőtől nagy felületű aszfaltozást végez a Budapest Közút a Margit körúton a Margit híd budai hídfője és a Török utca között a Széll Kálmán tér felé vezető irányban. A kivitelezés ideje alatt forgalomkorlátozásra kell számítani. Az aszfaltmarást követően mintegy 1200 négyzetméteren, két rétegben újul meg a burkolat a Margit körúton.

Az aszfaltozást két ütemben végzik, az első ütemben a házak felőli szélső sávot zárják le a budai hídfőtől a Török utcáig, illetve a Frankel Leó úti kereszteződés után a középső sávot is a Török utcáig. A munkaterület mellett egy forgalmi sáv lesz csak használható.

A sávzárás miatt – elsősorban csúcsidőszakokban – a korábbinál is nagyobb torlódás várható a hídon, ezért más útvonal választását javasolják.

A munkavégzés várhatóan két hétig fog tartani.

 

Sziget Fesztivál

Augusztus 7-én, szerda és 12-én, hétfő között rendezik meg a Sziget Fesztivált a fővárosban. A rendezvényt hagyományosan az Óbudai-szigeten tartják. A rendezvény miatt augusztus 15-én, csütörtök 20 óráig lezárják a budai alsó rakpart északi szakaszát a Mozaik utca és a bevásárlóközpont parkolója között. Az Óbudai-szigetet már korábban lezárták.

A fesztiválhelyszín környékén, különösen a Mozaik utcánál jelentősen megváltozik a forgalmi rend, illetve a megszokottnál jóval több gyalogosra kell számítani.

Augusztus 5., hétfő és 13., kedd között naponta 13 órától hajnali 3 óráig időszakosan lezárják a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Margit híd között, továbbá a Mozaik utcát is.

A fesztivál ideje alatt a Szentendrei úton a délutáni és az esti órákban a szokottnál jóval nagyobb forgalom várható. A rendezvény miatt a 226-os autóbusz is rövidített útvonalon, a Nyugati pályaudvar és Aquincum között közlekedik. Augusztus 15-ig pedig a H5-ös HÉV egész éjszaka közlekedik a Batthyány tér és Aquincum között – tudatta a BKK.

 

Egyéb lezárások Budapesten

Augusztus 15-ig lezárják a pesti alsó rakpartot hétköznapokon a Lánchíd és az Erzsébet híd között, hétvégente a Margit híd és az Erzsébet híd között, mert átadják a gyalogos- és kerékpáros-forgalomnak.

Augusztus 31-ig lezárták a Fogarasi úti felüljárót felújítás miatt. A lezárás ideje alatt csak a BKK-autóbuszok és a megkülönböztető jelzést használó járművek hajthatnak át.

A Budakeszi úton augusztus 8-ig a Szép Juhászné út közelében egy hosszabb szakaszon félpályás lezárásra kell készülni, mert burkolatot javítanak. A váltakozó irányú áthaladást jelzőlámpa irányítja.

A H8-as HÉV augusztus 6-tól 18-ig változott rend szerint közlekedik. Augusztus 6-tól 11-ig csak az Örs vezér tere és Mogyoród között, augusztus 12-től 18-ig csak az Örs vezér tere és a gödöllői Erzsébet park között közlekedik. A kimaradó szakaszokon pótlóbusszal lehet majd utazni – közölte a MÁV–HÉV.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.