Magyar gazdálkodók traktorjait fosztogatta két litván tolvaj

Jövedelemkiegészítésnek szánták, hogy Magyarországon traktorokról drága, helymeghatározó eszközökhöz tartozó alkatrészeket szereljenek le, majd adjanak el.

2024. 08. 07. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízmillió forintos kárt okozott az a két litván tolvaj, akik magyar mezőgazdasági vállalkozók traktorjainak GPS-antennáit és monitorait lopták el országszerte – közölte az ügyészség. A Zala Vármegyei Főügyészség felidézte, egy 39 éves litván férfi és társa 2023 tavaszán döntötte el, hogy otthoni jövedelmüket úgy egészítik majd ki, hogy ellopják a magyarországi mezőgazdasági vállalkozók munkagépeire felszerelt GPS-antennákat és monitorokat.

A két férfi elsőként a zalai Szentgyörgyvölgyön lévő mezőgazdasági vállalkozás telephelyét vették célba, ahol éjszaka sikerült két munkagépről is leszerelniük egy-egy monitort. Amíg az egyikük leszerelte az értékes eszközöket, addig a másik férfi kintről figyelte a környezetet. Az akció sikerén felbuzdulva újabb telephelyet látogattak meg az éj leple alatt, és a zalai Csesztregen egy mezőgazdasági telephely csarnokában parkoló munkagépekről szerelték le az antennákat és monitorokat csaknem 11 millió forint értékben.

A két elkövető utolsó bevetése egy körösladányi mezőgazdasági telephelyen volt, ahol szintén 11 millió forint értékű GPS-antennákat loptak el. A két férfi már épp az autójukhoz indult zsákjaikban az értékes áruval, amikor a Szeghalmi Rendőrkapitányság járőrei felfigyeltek rájuk. 

A vádlott és társa a menekülés mellett döntöttek, maguk mögött hagyva a több mint tízmilliós portékát, ám a rendőröknek sikerült elkapniuk egyiküket, a 39 éves férfit. A tettestársa ellen azonnal kiadták a nemzetközi elfogatóparancsot, amely alapján sikerült őt is kézre kerítenie a hatóságoknak, az ellene folyó nyomozás még tart. 

A két férfira az ügyészség börtönbüntetés kiszabását és pénzbüntetést kért, valamint Magyarország területéről történő kiutasításukat is indítványozta.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.