Zöldkonzultációt indít Budafok-Tétény

A XXII. kerület vezetése kíváncsi a lakók véleményére.

2024. 08. 27. 20:23
Fotó: MTVA/Jászai Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budafok-Tétény önkormányzata ismét a helyiek véleményét kérdezi meg a fejlesztésekkel kapcsolatban. Mint azt közölték: Budapest egyik legzöldebb kerületeként a lakossággal közösen kívánják meghatározni, hogyan védjék és fejlesszék környezeti értékeiket.

A lakossággal közösen próbálnak meg választ találni azokra a kérdésekre, hogyan tartsák féken a kerületben a klímaváltozás kihívásait, hogyan tegyék elviselhetőbbé a nyári hőséget, hogyan biztosítsanak élhető környezetet.

Zöldkonzultáció 2024 elnevezéssel ezért online kérdőívet hoztak létre, amely kitér a köz- és a magánterületek zöldfejlesztéseire is. Karsay Ferenc polgármester kijelentette: az önkormányzatiság alapja az önrendelkezés, ezért azt vallja, hogy annál jobb, minél több mindenben tudnak megnyilvánulni a helyiek.

Budapest egyik legzöldebb kerületeként sokat költünk a zöldfelületekre, de oda szánnánk még több forrást, ahova az emberek szeretnék. Rövidesen újabb légi fotót készítünk, hogy összevethessük a jelenlegi állapotot a korábbiakkal, mert sok esetben tapasztaljuk, hogy a Budafok-Téténybe költözők a „beton helyett zöldet” törekvésünkkel szemben, engedély nélkül leburkolják a házuk előtti területet, betemetik a vízelvezető árkokat, mert ott szeretnének parkolni

 – tájékoztatott a XXII. kerület vezetője. Hozzátette: „kíváncsiak vagyunk arra, ki mit gondol erről. Hogy látják, milyen Budafok-Tétényt szeretnének a jövőben. Közösen vagyunk felelősek egymásért ”. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha valahol kivágnak vagy gyakorlatilag egyáltalán nem telepítenek fákat, növényeket, az kihat az egész közösségre, településre, sőt a bolygónk állapotára is. Egy kertvárosban meghatározó a zöldállomány szempontjából a magántelkek minősége, az ottani zöldfelületek megfelelő intenzitása.

A klímavédelmi szempontok mellett azért is fontos ez, hogy kellemes környezetben élhessünk, amibe mindenkinek „bele kell tennie” a magáét

 – fogalmazott Karsay Ferenc. Megjegyezte: Budafok-Tétény zöldfelületeinek döntő többségét az ott lakók kertjei adják. Az önkormányzat ezért segíteni szeretné a lakosságot abban, hogy megőrizze, sőt bővítse saját tulajdonán a zöldfelületek arányát, és annak biológiai sokféleségét is fokozni tudja. Ezért azt is fel szeretnék mérni, ki milyen típusú növényeket és fákat látna szívesen a kertjében. A kérdőív a www.zold22.hu és a www.budafokteteny.hu oldalakon tölthető ki szeptember végéig. 

Borítókép: Budafok-Tétény Polgármesteri Hivatalának épülete a főváros XXII. kerületében, a Városház téren (MTVA/Jászai Csaba)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.