A magyar modell választ ad az unió versenyképességi kihívásaira + videó

A kultúráért és innovációért felelős miniszter az európai diplomáról is beszélt.

Forrás: MTI2024. 09. 16. 18:21
HANKÓ Balázs Zoltán
EU-elnökség - A felsőoktatási és kutatási miniszterek informális találkozója Fotó: Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió tagországainak azt javasoljuk, hogy az elkövetkezendő időben tekintsék át a magyar modellt, amely alapján válasz adható az unió versenyképességi kihívásaira – mondta Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a Várkert Bazárban.

A tárcavezető a magyar EU-elnökség keretében a felsőoktatási és kutatási miniszterek kétnapos budapesti informális találkozója előtt beszélt erről újságíróknak. Mint mondta, megvitatásra bocsátják azt a stratégiai partnerséget, amely a magyar egyetemek, szakképző intézmények és vállalatok együttműködéséről szól.

 

Versenyképességi fordulat kell

A házigazda magyar tárcavezető beszámolt arról, hogy a tanácskozáson szó lesz az európai diploma tervezetéről, az Európai Kutatási Térség széttöredezettségének csökkentéséről, valamint a tudományos kutatás témájáról is. Utalt Mario Draghi volt olasz kormányfőnek az EU versenyképessége jövőjéről közzétett jelentésére, amelyben megállapította: Európában versenyképességi fordulatra van szükség.

– Ha csak az elmúlt évtizedet nézzük, azt látjuk, hogy az EU tudományos teljesítménye nyolc százalékkal csökkent, miközben Kína és az Egyesült Államok elhúzott mellettünk. Megfogalmazzuk azt a javaslatot, amely az Európai Kutatási Térség, az innováció széttöredezettségét akarja csökkenteni.

Versenyképességi fordulatra, együttműködésre van szükség, olyanra, mint a szegedi lézerkutató laboratóriumban, ahol kedden Csehországgal és Németországgal írnak alá megállapodást

– fejtette ki.

 

Dilemmák az európai diplomáról

Hankó Balázs kitért az Európai Bizottság által javasolt európai diploma tervezetére, amely a nemzetközi erőtérben erősítené az európai egyetemek közötti együttműködést. Egyelőre kérdéses, nemzeti vagy brüsszeli hatáskörben lehet ezt a kérdést rendezni. – Abban egyetértünk, hogy szorosabb egyetemi együttműködésre van szükség. Az ülésen kiváló előadók fogják kifejteni véleményüket a témában, köztük Szilágyi János Ede, a Közép-európai Akadémia professzora, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, és velünk lesz az Európai Egyetemi Szövetség elnöke is – mondta a miniszter. 

Hangsúlyozta, a felsőoktatási és kutatási miniszterek informális találkozójának keddi plenáris ülésén részt vesz és előadást tart Krausz Ferenc Nobel-díjas magyar fizikus, akárcsak Gulyás Balázs neurobiológus, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnöke.

– A nemzetköziesítés okán szó fog esni az Erasmus- és a Horizon-programok ügyéről. Mi a valós együttműködésekben hiszünk, és várjuk, hogy az elkövetkező napokban, hetekben előrelépést tudjunk elérni az Európai Bizottsággal

– jelentette ki Hankó Balázs.

Beszámolt arról is, hogy a szakképző intézmények hallgatói keddtől a Dunakanyarban, a Szigetközben, és Budapesten is bekapcsolódnak az árvíz elleni védekezésbe.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.