Karácsony vonakodik ingyenessé tenni a tömegközlekedést, hiába jön az árvíz

Mikor lép már a budapestiek érdekében? – kérdezte Szentkirályi Alexandra a főpolgármestert.

2024. 09. 19. 12:24
IMG_3015
Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az árvíz egész Budapest életét megnehezíti, az autós közlekedés szinte ellehetetlenült a rakpartok lezárása és a további forgalomkorlátozások miatt – számolt be a fővárosi helyzetről Szentkirályi Alexandra, a fővárosi Fidesz vezetője. Úgy fogalmazott:

két napja kérte Karácsony Gergely főpolgármestert, tegye lehetővé a BKK járatainak ingyenes használatát mindenki számára a rakpart lezárása alatt, ezzel ösztönözve az autósokat, hogy a tömegközlekedést válasszák.

Főpolgármester úr! Mikor lép már a budapestiek érdekében? – kérdezte a kormánypárti politikus.

 

Nehézségek a közlekedésben

Karácsony Gergely délelőtt arról írt a közösségi oldalán, hogy az árvíz sok kényelmetlenséget okoz a közlekedésben, de ő bízik a budapestiek belátásában. Arra kért mindenkit, válassza a tömegközlekedést. A legforgalmasabb villamosvonalakon, a 4-es, a 6-os, valamint az 1-es szerelvényei gyakrabban járnak, hogy kényelmesebben és többen utazhassanak az árvízi forgalmi változások idején. Csütörtöktől a Jászai Mari tértől csak a Kossuth Lajos térig jár a 2-es villamos, péntektől pedig lezárhatják a metró Batthyány téri állomását, és a Lánchíd környékén is változik a 19-es és a 41-es villamos közlekedése.

Ma újabb árvízvédelmi kapukat zárnak, üzembe helyezik a szivattyút a Lánchíd budai oldalán. Valószínű, hogy ma estétől lezárják és homokzsákokkal védik a Batthyány téri metróállomást is. – Újra arra kérek mindenkit, ne menjen közel az áradó Dunához, ne zavarjuk a védekezést! Nincs olyan fénykép, ami többet érne a budapestiek és Budapest biztonságánál – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

 

Állnak a gátak Budapesten

A főpolgármester arról is beszámolt, hogy megtörténtek az utolsó lépések a védekezésben: mindenhol sikerült kilencméteres magasságig felkészíteni Budapestet a közelgő árvízi tetőzésre.

Szerdán mindenhol kilencven százalékban elkészültek az ideiglenes gátak, csütörtökön már csak a kisebb kiegészítő munkálatok vannak hátra. A Margit-szigeten és a Királyok útján az ideiglenes gátak szerda estére kilencven százalékban elkészültek, a munka éjszaka is folyt, a szigeten idáig mintegy 500 ezer homokzsákot helyeztek el. Mára minden készen áll a tetőzés fogadására – jelezte Karácsony Gergely.

Ismertette azt is, hogy a pesti oldalon, a Dagály fürdőnél csaknem 500 méteres mobil gát épült, a IV. kerületben, a Komp utcában is végeztek a csatornázási művek szakemberei egy mintegy 20 méter hosszú és 3,80 méter magas mobil gát építésével.

Borítókép: A rakparton az árvíz az úr (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.