Kiadhatják a kardos gyilkost Kanadának?

Drámai fejlemények az üggyel kapcsolatban.

2024. 09. 05. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön elrendelte annak az algériai–magyar–kanadai állampolgársággal rendelkező férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, aki ellen a kanadai igazságügyi hatóságok nemzetközi elfogatóparancsokat adtak ki.

A férfi 2011 márciusában karddal hátba szúrt egy másik magyar férfit, aki belehalt sérüléseibe. Tettéért a Brit Kolumbia Tartományi Legfelsőbb Bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Csakhogy megszökött a börtönből, a kanadai Laval Quebec Büntetés-végrehajtási Intézet, majd később a Quebec Tartományi Legfelsőbb Bíróság is nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki ellene.

A Fővárosi Törvényszék közölte, a magyar bíróság csütörtökön azt vizsgálta, hogy a meglévő információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei fennállnak-e. 

A közlemény szerint a nemzetközi elfogatóparancsokban jelzett bűncselekmények közül a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján csak a büntetőeljárás lefolytatása érdekében kibocsátott nemzetközi elfogatóparancs alapján állnak fent a kiadatás feltételei.

A bíróság a nem végleges végzésében rendelkezett arról is, hogy az ideiglenes kiadatási letartóztatást meg kell szüntetni, ha a kanadai hatóságtól a kiadatási kérelem nem érkezik meg 2024. október 5-ig.

A törvényszék jogi garanciát vár a kanadai igazságügyi hatóságtól arra, hogy a fogolyszökés miatti büntetőeljárás lefolytatását követően – az elítélt kérésére – őt a büntetés vagy intézkedés végrehajtására visszaszállítják Magyarországra. Illetve hogy alkalmazzák vele szemben a specialitás elvét, vagyis azt, hogy a kiadni kért személlyel szemben a kiadatását megelőzően elkövetett olyan más bűncselekmény miatt, amelyre a kiadatást nem engedélyezték, a megkereső államban nem folytatnak le büntetőeljárást, vagy vele szemben nem foganatosítanak személyi szabadságot korlátozó intézkedést.

A bíróság mindemellett megkereste a magyar legfőbb ügyészt, hogy ő nyilatkozzon a fogolyszökés miatt Kanadában indult büntetőeljárás átvételével kapcsolatban.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy olyan információk érkeztek a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához (KR NNI) nemzetközi bűnügyi együttműködés eredményeként, miszerint a férfi repülővel Magyarországra érkezik. A KR NNI fejvadászai a Repülőtéri Rendőrigazgatóság és a KR bevetési egységeivel együttműködve éppen akkor fogták el a férfit, amikor az szeptember 3-án délelőtt kiszállt az Amszterdamból érkező repülőgépből. Az országba való belépésénél testvére okmányával igazolta magát. A rendőrök a terminálon bilincselték meg, majd onnan állították elő a Repülőtéri Rendőrigazgatóságra, ahol őrizetbe vették.

Borítókép: Budapesten fogták el Kanada egyik legveszélyesebb bűnözőjét, a québeci gyilkost (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.