Már terjed idehaza a növény, amely a bőrrel érintkezve súlyos mérgezést okoz

Ha sokat jár túrázni, erről jobb, ha tud.

Forrás: Infogyőr2024. 09. 09. 15:30
View,Of,A,Mountain,Glacier,From,Alpine,Meadows,In,The
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már pontszerűen megjelent Zirc, Szombathely, Szarvas, Cuha-völgy, Rostalló, Mátraszentimre és Túristvándi környékén is a kaukázusi medvetalp mérgező, fényérzékenyítő növény, amely igen veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti mérgező hatását – írja az Infogyőr Nagy István szavai alapján. 

A bőrre került növényi hatóanyag, a furokumarin fényérzékennyé teszi a bőrt, és égési sérülésekre emlékeztető hólyagokat okoz, amelyek sokszor nehezen gyógyuló hegeket hagynak maguk után.

A kaukázusi medvetalp a Kaukázus vidékén és Közép-Ázsiában őshonos. A második világháború után indult meg a számottevő terjedése, először utak mentén találkoztak vele, azonban mára szinte az egész európai kontinensen elterjedt. Magyarországot többé-kevésbé elkerülte, de elsősorban patakok, folyók mentén, tarvágásokon, degradált élőhelyeken fordul elő. 

Kárpátalján ismeretterjesztő füzetekben, szórólapokon igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét a mérgező növényre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.