Megújult a Nemzeti tehetség program honlapja: könnyebben érhetik el a fiatalok a különféle ösztöndíjakat, mentorálási lehetőségeket

A kormány célja, hogy egyetlen tehetséges fiatal se kallódjon el.

2024. 09. 25. 12:31
Illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány célja, hogy egy tehetség se kallódjon el, hiszen a fiatalok sikere a nemzet sikere – fogalmazott Varga-Bajusz Veronika annak apropóján, hogy megújult a Nemzeti tehetség program (NTP) arculata és honlapja. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára felidézte:

a tehetséggondozás nemzeti ügy, az elmúlt 16 évben 37 milliárd forintot fordított a tehetség programra a kormány; ebből 19 milliárd a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásából érkezett.

– A társadalom is olyan fontosnak tartja a kérdést, hogy ilyen nagy arányban hozzájárul a program sikeréhez. Idén több mint 2,5 milliárd forint felajánlás érkezett az adófizetőktől. Az NTP keretében évente, Magyarországon és a Kárpát-medencében, 300–350 ezer fiatal jut segítséghez – jelezte.

Varga-Bajusz Veronika kiemelte, a program hatékonyságának növelése érdekében a már meglévő tizenhárom weboldalból egy közös oldalt hoztak létre, amelyen bemutatják, hogy milyen programok, ösztöndíjak, mentorálási lehetőségek érhetők el. A megújult honlap egyik leginnovatívabb újdonsága a Tehetségtérkép, amely kereshető módon ismerteti a lehetőségeket.

Az államtitkár hozzátette, a megújulás célja, hogy az NTP színes kínálata könnyen elérhetővé váljon a tehetséges fiatalok, a szülők, vagy a pedagógusok számára. Mindemellett segítse az iskolákat, intézményeket, civil szereplőket, hogy megtalálják a számukra ideális tehetségtámogató programokat, pályázatokat, finanszírozási lehetőségeket.

– A megújult NTP oldalon található Tehetségtérkép a hazai és a határon túli magyar fiataloknak szóló tehetséggondozó programokat gyűjti össze. A térképen bárki, saját érdeklődésének megfelelő tehetséggondozó programot kereshet a jövőben, többek között földrajzi, tehetségterületi vagy korosztályi kritériumok alapján. Jelenleg, a honlap indulásával, az NTP keretében meghirdetett programok váltak így kereshetővé, a kínálat azonban folyamatosan bővül – hívta fel a figyelmet Varga-Bajusz Veronika.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.