Szakértő: Nem fog bővülni az ingatlanpiac az Airbnb-k betiltása nyomán

A Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke elmondta, nem segíti Terézváros kiüresedésének megállítását az Airbnb-k betiltása.

2024. 09. 17. 23:26
BPM_2020070804
Eladó Kiadó Lakások Airbnb. 20200708 Budapest Foto Bach Mát Fotó: BACHPEKARYMATE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schumiczky Balázs szerint Terézvárosban a rossz városvezetés egyik következményeképpen a második legmagasabb egész Budapesten az üresen álló ingatlanok, lakóingatlanok aránya. A VI. kerület összlakás állományának ugyanis 32 százaléka üres. Ezeknek az ingatlanoknak azonban mindössze 8 százalékát használták rövidtávú lakáskiadásra, miközben Ámon Ada, a Budapesti Lakásügynökség vezetője szerint az 50 százaléka az üresen hagyott lakásoknak teljesen üres. 

A jelenleg Airbnb-ként működő lakások egy része, amely megfelel a feltételeknek, át lesz alakítva hostellé. A többi, jelenleg rövidtávon kiadott lakás azonban üresen lesz tartva, és úgy lesz használva mint egy passzív befektetési forma, egy részvény, ahol az ingatlanáremelkedésből profitál a tulajdonos. Vagyis ebben az esetben sem nő az albérletek száma

– mondte el a szakértő, majd hozzátette, vannak olyan lakások, amik valóban kimennek majd a bérleti piacra, de semmiképpen sem a hosszú távú bérleti piacra, hanem a középtávúra. Vagyis a tulajdonosok azokat a bérlőket célozzák majd meg, akik 1-2-3 hónapra jönnek Budapestre. 

 Soproni Tamásék tehát nem tettek meg mindent a kiüresedés ellen, ugyanis az előző önkormányzati ciklusban megemelték hosszú távú bérbe adott lakásokra fizetendő építményadót, ami jelenleg az egyik legmagasabb Budapesten.

Soproni Tamás a szélsőbaloldali Szikra Mozgalmat hívta be kampányolni az Airbnb betiltása mellett. A szervezet saját erőforrásaival lerohanta a területet, mert ők azok, akik azt mondják, hogy igaz, hogy neked van egy magántulajdonod, de te azt ne használd úgy a jogszabályok betartása mellett ahogy te szeretnéd, majd ők megmondják, hogy mit tehetsz vele, tiszta 50-es évek

– tette hozzá a szervezet elnöke, aki kiemelte, múlthét szombaton több ezer SMS ment ki egy központi számról terézvárosi lakóknak amelyben arra buzdították a lakosokat, hogy szavazzanak igennel, és tiltsák be az Airbnb-t. Mindezt egy olyan számról küldték szét, ahonnan korábban Karácsony Gergely és a DK-s jelöltek szavazására buzdítottak. Azt azonban nem lehet tudni, hogy milyen adatbázisból, milyen felhatalmazás alapján küldték ki ezeket az üzeneteket. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.