A Spar vezetésével összehangolt támadás indult a magyar kormány ellen

A CÖF–CÖKA válaszokat vár az EU-s intézmények vezetőitől, miután kötelezettségszegési eljárás indult hazánkkal szemben a különadók miatt.

2024. 10. 09. 12:15
SPAR
Spar élelmiszerbolt.
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Spartól is elvárható volt, hogy a nehéz inflációs helyzetben, elsősorban a szegényebb vásárlók érdekében, szolidaritást mutasson – fogalmazott mai sajtótájékoztatóján Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) kuratóriumának elnöke. Rámutatott arra, hogy a multinacionális vállalat miként próbálja eltúlzott nyereségérdekeltségét ráerőltetni a magyar vásárlókra.

Az ársapkák és a különadó ellen tiltakozva a Spar háborút indított a magyar kormány ellen

– tette hozzá.

Jelezte, hogy feltételezésük szerint a Spar Magyarország képviselői az Európai Parlamentnél kezdeményezték a kiskereskedelmi különadó eltörlését.

Az eredményt láthatjuk, mivel a napokban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen

– rögzítette a kuratóriumi elnök, majd kérdést intézett a Spar Magyarország vezetőségének, hogy diszkréciót kérve kezdeményeztek-e az EP-ben fellépést a különadóval szemben.

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF–CÖKA szóvivője elmondta, hogy megkeresést küldenek Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének és Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének, hogy megtudják, történt-e titkos tárgyalás bármelyik magyarországi multinacionális élelmiszerlánc képviselői és az EU-s intézmények vezetői között. Mint jelezte, nem állnak meg akkor sem, ha nem kapnak választ, mivel ebben az esetben is további lépéseket fontolgatnak.

Sérelmes a magyar embereket védő pozitív kormányzati intézkedésekkel szembeni esetleges összehangolt támadás, aminek a vezető szerepét a Spar Magyarország magára vállalta

– fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán, majd közölte, hogy a CÖF–CÖKA kiáll a kormányzati intézkedések mellett.

Elmondta, hogy minden eszközzel rá akarják szorítani a Magyarországon működő multinacionális élelmiszerláncokat, hogy tegyenek le a magyar vásárlók megtévesztéséről és megkárosításáról, továbbá az esetleges háttérmegállapodásokról, hogy EU-s intézményekkel együttműködve próbáljanak keresztbe tenni a magyar kormánynak.

Ha felmerül bármelyiknek a lehetősége, azt minden legitim eszközzel meg fogjuk akadályozni

– szögezte le.

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu modern szakszervezet elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy vissza kell utasítani a rabszolga jellegű kizsákmányolást, ami a családok anyagi létbizonytalanságához vezet. Emlékeztetett, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a kereskedelmi cégek a hatósági árak bevezetésekor a veszteségüket más termékek árába építették be, amivel tovább generálták az inflációt. Jelezte, hogy ezek a cégek nem járnak élen a dolgozók megfizetésében.

Az Egyenlő.hu értetlenül áll a kezdeményezés előtt, amiért az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen

– tette hozzá.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.