Bizalmi válság a békési Tisza szigetek és a pártvezetés között

Súlyos feszültség alakult ki a Békés Vármegyében a Tisza Párt berkein belül, miután a Tisza szigetek helyi aktivistái megelégelték, hogy a párt koordinátora semmibe veszi őket, és hatalmával visszaélve irányítja a csoportot. Információnk szerint a békési „tiszások” hiába utaztak a fővárosba, hogy egyeztessenek a pártvezetéssel, Magyar Péterék érdemben szóba sem álltak velük, csupán azt üzenték: ne bomlasszák a közösséget. Ezzel védelmükbe vették a korábban pénzhamisításért elítélt Strausz Róbertet.

2024. 10. 25. 5:25
Magyar Péter, a magyarországi Tisza Párt Európai Parlamenti képviselője. Fotó: Hatlaczki Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig telt el néhány hónap azóta, hogy Magyar Péter bejelentette a Tisza-szigetek létrehozását, már súlyos konfliktusok feszítik a párt tömegbázisának felépítését szolgáló egyes csoportokat – értesült lapunk. A Tisza Párt helyi működésére rálátó forrásunk arról számolt be, hogy Strausz Róbert, Békés vármegyei koordinátor és a Tisza szigetek aktivistái között komoly feszültség, nézeteltérés alakult ki. Informátorunk arról beszélt, hogy nagy lelkesedéssel fogadták Magyar Péter bejelentését nyáron a Tisza szigetek szervezéséről, és sokan személyesen is tenni akartak a változásért Békés vármegyében. 

– Ehhez képest óriási a csalódás, mert azt tapasztaljuk, hogy a párt helyi koordinátora nem igazi partnerként kezel minket, mindenkit elnyom, tekintélyelvűen igyekszik irányítani, nem hallgat másokra, sőt lenézi az aktivistákat

– ismertette a körülményeket a forrásunk. 

Úgy tudjuk, a békési „tiszások” emiatt szerettek volna egyeztetni a pártvezetéssel, ezért Budapestre utaztak, de a fővárosban újabb arcul csapás érte őket, mivel a pártelnök helyett Makláry Márk fogadta őket a "pártvezetés" nevében.

Makláry, a párt II. kerületi csoportjának főszervezője, aki – nyilvánvalóan Magyarék utasítására – azzal küldte el a békésieket, hogy össze kell tartani, nem lehet a közösséget gyengíteni a belső viszályokkal, a vármegyei koordinátorokra tett panaszokkal. Informátorunk szavai szerint a békési „tiszások”, csalódottan mentek haza Budapestről, nem gondolták volna, hogy így bánik a pártvezetés azokkal, akikre állítólag építeni akarják a Tisza bázisát. 

Az is visszatetszést váltott ki a helyiekben, hogy éppen egy olyan személyt vett védelmébe velük szemben Magyar Péter, akit korábban elítélt a bíróság. Strausz Róbert 2005-ben ugyanis 8 hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztés büntetést kapott. A Szegedi Ítélőtábla jogerős végzéséről a Békés Megyei Hírlap számolt be akkoriban. A vád folytatólagosan elkövetett pénzhamisítás volt. 

Idén Strausz már a Tisza Párt körül tűnt fel, Gyulán szervezkedett Magyar Péter országjáró fellépése és az ahhoz kapcsolódó tüntetés körül, illetve ő állította össze a párt békés vármegyei és gyulai Facebook-csoportját. Strausz korábban még a DK háza táján is felbukkant, jóval korábban pedig azzal haknizott, hogy ő a híres zeneszerző, Johann Strauss leszármazottja, nevét is emiatt változtatta meg Kliegl Róbertről Strausz Róbertre. A koordinátor egyébként Magyar Péter gyulai turnéja után a német közmédiában panaszkodott Magyarországra. 

Nem Strausz Róbert az egyetlen rovott múltú személy a Tisza Párt környékén, aki mellett kiállnak Magyarék. A napokban a Mandiner számolt be arról, hogy csoportos rablásért ítélték el korábban Magyar Péter egyik testőrét, aki az MTVA székházánál tartott tüntetésre is elkísérte a Tisza Párt elnökét. K. Z., aki az októberi demonstráción készült felvételeken jól láthatóan közvetlen közelről vigyázott Magyar Péterre, még a kétezres években vett részt egy csoportosan elkövetett rablásban, amiért több évet rács mögött kellett töltenie. A csoportosan elkövetett rablás igen súlyos bűncselekmény, amiért öttől tíz évig tartó szabadságvesztés jár.

Az sem vet jó fényt Magyar Péterékre, hogy a napokban letartóztatták a párt szolnoki, illetve Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei koordinátorát, akit három másik személlyel együtt, jövedéki adózás alól elvont dohány és cigaretta megszerzésével, illetve azzal való kereskedéssel gyanúsít a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség. A férfi egyébként szintén részt vett Magyar Péter pártjának MTVA-székház előtt tartott tüntetésén. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.