Elhárult a veszély, elszállították a ferencvárosi bombát

Komplikációk adódtak a hatástalanításkor, de a tűzszerészek megoldották a problémát.

Forrás: MTI2024. 10. 05. 18:47
Fotó: Polyák Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tűzszerészek elszállították az egytonnás amerikai légibombát a főváros IX. kerületéből, a rendőrség feloldotta a hatástalanítás idejére elrendelt lezárást – közölte az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred kommunikációs tisztje. Gajdos Milán főhadnagy felidézte: a Soroksári utat átszelő vasúti összekötő híd töltésének bontásakor bukkantak a munkások a második világháborús, egy tonna össztömegű, amerikai gyártmányú légibombára. Hozzátette: a robbanótestet elszállítás előtt hatástalanítani kellett, melynek biztonságos kivitelezéséhez mintegy 600 méter sugarú körben lezárta és kiürítette a rendőrség az érintett területet szombat délelőtt. 

Belegondolni is szörnyű, hogy mi történhetett volna, ha ez felrobban (Fotó: Polyák Attila)

 

Az alakulat katonái sikeresen eltávolították a légibomba orrgyújtó szerkezetét. 

A fenékgyújtó szerkezet állapotfelmérése során azonban kiderült, hogy annak eltávolítása nem lehetséges, ezért szakszerűen rögzítették a tűzszerészek, így biztonságosan szállítható állapotba került a robbanótest. Gajdos Milán közölte azt is, hogy a robbanótestet rendőrségi biztosítással vitték el a helyszínről a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később megsemmisítik.

Bár tragédia nem történt, a robbanószerkezet sokak közlekedését megnehezítette a lezárások miatt (Fotó: Polyák Attila)

Ahogy a Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, egytonnás, második világháborús bomba került elő Ferencvárosban. A művelet miatt nem közlekedtek a vonatok Budapest-Kelenföld és Ferencváros között. A Volánbusz járatait is terelték, a ráckevei HÉV menetrendje szintén módosult. Mindemellett módosított pályán közlekedett az 1-es, az 54-es, az 55-ös, a 223E és a 224-es autóbusz, továbbá az 1-es, a 2-es, 34-es és az 51A villamos.

Borítókép: A veszélyes bomba (Fotó: Polyák Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.