Gyurcsány keménykedett egyet a DK szülinapján, azt ígéri, mindenhol indulnak 2026-ban

Nem zárkózott el az újabb összefogástól a DK elnöke.

2024. 10. 19. 14:41
Budapest, 2024. június 10. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke beszédet mond a DK-MSZP-Párbeszéd pártszövetség európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Radisson Blu Béke Hotelben 2024. június 10-én. Mellette Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője (j2), Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Barkóczi Balázs, a DK szóvivője (j). MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc szerint egy új DK kell. A pártelnök úgy gondolja, egy olyan DK-ra van szükség, aminek nem kell mást csinálnia, mint eddig, csak máshogy kell végeznie az eddigi tevékenységét. A Demokratikus Koalíció születésnapi rendezvényén arról is beszélt Gyurcsány Ferenc, hogy pártja önállóan, mind a 106 választókerületben állít majd jelöltet a 2026-os választásokon, de egy kiskaput azért meghagyott az összefogásra.

Ne akarjunk barátkozni olyanokkal, akik nem a barátaink.

– jelentette ki a pártelnök, feltehetően a korábbi összefogások tapasztalataira utalva.

De azért nem kell megijedni, a DK-elnök kiskapuként jelezte a többi ellenzéki pártnak azt is, hogy

készen állnak arra is, hogy közösen, másokkal együtt mutassák be a jelöltjeiket.

A DK elnöke beszédében bár igyekezett erőt mutatni és azt, hogy pártja önállóan is erős, mégis továbbra is nyitott a más pártokkal való összefogásra. Azonban ezek az összefogások eddig nem bizonyultak sikeresnek. A legutóbbi EP-választásokon a DK-val koalícióra lépő MSZP és Párbeszéd a szavazatok mindössze 8 százalékát kapta meg, ami alapján a párt 2026-ban valószínűleg a parlamentben maradásért kell hogy küzdjön majd. Egyébként az országgyűlési választások szabályai szerint egy ilyen hármas szövetségnek 15 százalékos eredményt kell elérnie listán, hogy bekerüljön a parlamentbe. 

Emlékezetes továbbá, hogy a 2022-es parlamenti választásokon sem hozott átütő sikert az összefogás. A Márki-Zay Péter mögé felsorakozó óriás ellenzéki összefogás valóságos kudarcba fulladt, és ismét a Fidesz örülhetett, ugyanis a választók a kormánypártot – a baloldali összefogás ellenére – ismét kétharmaddal szavazták be az Országházba.

A kérdés már csak az, hogy a közelmúltban sok szavazót veszítő DK és elnöke mely pártokra gondol, amikor összefogásról beszél. Az EP-választás eredményéből látszik, hogy az önállóan maximum néhány százalékra képes pártok összefogva sem tudnak elérni jelentős eredményt. 

Borítókép: A DK, az MSZP és Párbeszéd közös eredményvárója (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.