Jogerősen elítélték Fekete-Győr Andrást

A volt pártelnök és Szarvas Koppány Bendegúz felfüggesztett börtönt kapott.

2024. 10. 17. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fekete-Győr Andrást és Szarvas Koppány Bendegúzt is bűnösnek mondta ki hivatalos személy elleni erőszakban jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla. Mindkét momentumos politikus felfüggesztett börtönt kapott – számolt be a Mandiner.

A tárgyaláson az utolsó szó jogán tett felszólalásában Szarvas-Koppány az ügyészség vádiratát abszurd viccnek nevezte, amelyet szerinte sem a rendőrtanúk, sem a videófelvételek nem támasztottak alá. Szarvas szellemesnek szánt, papírból felolvasott beszédében többször is sértegette a vádhatóságot. Fekete-Győr koncepciós és politikailag motivált eljárásról beszélt, és ártatlanságát hangoztatta. Felidézte: olyan mozgalmat alapított, amely „mindig az első sorokban harcolt”.  Most is mindent úgy tenne, mint hat évvel ezelőtt – jegyezte meg.

Az ítélőtábla ezek után határozathozatalra vonult vissza, majd ítéletet hirdetett.

A táblabíróság alapvetően helybenhagyta a másodfokú ítéletet,

egyben helyt adott az ügyészségi indítványnak. Eszerint Szarvas Koppány Bendegúz esetében a kétrendbeli elkövetést, míg Fekete-Győr András esetében a társtettesi minőséget állapította meg. Szarvast emellett előzetes mentesítésben részesítették.

 

Fekete-Győr szerint a füstgránát csak véleménynyilvánítás

A hatóságok társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolták meg a politikust, amiért hat éve egy tüntetésen füstgránátot dobott a rendőrsorfal elé. Fekete-Győr Andrást első fokon felmentették, másodfokon felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ügyben érintett másik momentumos politikust, Szarvas Koppány Bendegúzt az elsőfokú bíróság két év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztette.

Másodfokon Fekete-Győrt a Fővárosi Törvényszék egy év börtönbüntetésre ítélte, amit két év próbaidőre felfüggesztett. Szarvas büntetését ugyanakkor helybenhagyta a másodfokú bíróság.

Fekete-Győr András szerdán a közösségi oldalán továbbra is mentegetőzött, hangoztatva, hogy politikai okokból akarják meghurcolni egy koncepciós eljárásban. Szerinte belefér a véleménynyilvánítás szabadságába, amit a tüntetésen tett.

Borítókép: Fekete-Győr András (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.