Kiderült: szenzitív adatokat továbbít az Átlátszó amerikai szerverekre

Külföldi befolyásolási hálózat számára szolgáltatta ki magyar vállalkozások és magánszemélyek adatait az Átlátszó – értesüléseink szerint egyebek mellett erre jutott a Szuverenitásvédelmi Hivatal a portál tevékenységét vizsgálva. A Magyar Nemzet információi szerint több ezer, szenzitív információkat tartalmazó dokumentum kerülhetett a hálózat amerikai központi szervezetéhez az Átlátszón keresztül. A napokban megjelenő, véglegesítés alatt álló jelentés a portál finanszírozásával kapcsolatban is súlyos szabálytalanságokra bukkant.

2024. 10. 27. 12:50
Forrás: Magyar Nemzet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szivárogtass az Átlátszónak! – olvasható a portál által üzemeltetett MagyarLeaks platformon, amelynek – mint írják – célja az, hogy olyan információkat gyűjtsön és publikáljon, amelyek nyilvánosságra kerüléséhez nyomós közérdek fűződik. A Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentése azonban egy ennél sokkal súlyosabb ügyre világít rá a portállal kapcsolatban, közérdek helyett amerikai érdekek mentén.

Eszerint az Átlátszó a közérdekű adatigénylései és újságírói tevékenysége során megszerzett dokumentumokat egy külföldi hálózat amerikai központi szervezetének szerverére is feltölti, ezeket később hírszerzési és befolyásolási tevékenységekhez használják munícióként. Állami és önkormányzati intézmények, magyar magánvállalkozások és magánszemélyek közötti szerződések, levelezések is érintettek, de több száz telefonszám, illetve más szenzitív információ is kerülhetett így külföldi érdekcsoportok birtokába.

Ennek fényében különösen pikáns, hogy 2024 augusztusában éppen az Átlátszó volt az, aki azzal vádolta meg a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy az túlterjeszkedett törvényi felhatalmazásán akkor, amikor együttműködés kialakításának szándékával fordult több állami szervhez.

Zavaros pénzügyek az átláthatóságért küzdő szervezetnél

Az adatkezelési botrány mellett az Átlátszó pénzügyeivel kapcsolatban is súlyos megállapításokat tesz a hivatal jelentése. A dokumentum szerint a hírportál finanszírozása nem átlátható, pénzügyi elszámolásai helyenként zavarosak és ellentmondásosak, a támogatások és felhasználásuk összefüggése pedig sok esetben nem követhető.

A jelentés külön kiemeli: az Átlátszó 2011 és 2016 közötti finanszírozásáról a nyilvánosság szinte semmit sem tudhat meg, a 2017 és 2023 közötti tárgyévekben megismerhető információk pedig számos pénzügyi, elszámolási anomáliára utalnak.

A fentiek alapján érthető, miért tagadta meg a portál a Szuverenitásvédelmi Hivatallal való együttműködést a vizsgálat során.

Információink szerint a jelentés a fentieken kívül számos más szabálytalanságra bukkant a portál működésével és annak finanszírozásával kapcsolatban. Több helyen megjelennek például annak a külföldi nyomásgyakorló hálózatnak a nyomai, amelynek jelenlétére a hivatal korábbi, a Transparency International Magyarország (TIM) működése kapcsán végzett vizsgálata derített fényt. Egyébként a TIM az Átlátszó weboldalán is szerepel, mint a portál egyik magyarországi támogatója.

Globális lobbihálózat részeként működhet a Transparency International Magyarország

Mint ismert, a Szuverenitásvédelmi Hivatal október 14-én tette közzé az azóta nagy port kavart, a Transparency International Magyarország tevékenységéről készített jelentését, amelyben az alábbi főbb megállapításokat tette:

A szervezet egy évtizedek óta működő globális lobbihálózat részeként, nagyhatalmi érdekek mentén végez nyomásgyakorló tevékenységet.

A szervezet működése átláthatatlan, külföldi állami finanszírozás bevonásával végzi tevékenységét, több mint nyolcvan százalékban külföldi forrásból működtetik.

A TIM által évente kiadott korrupcióérzékelési indexének módszertana rendkívül torzító, politikai és gazdasági érdekek szerint manipulálható, illetve alkalmas arra, hogy az országok nemzetközi megítélését befolyásolják vele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.