Kritikus száz napon van túl az elárvult Szaffi, az őshonos magyar vadmacska

Az életmódja megnehezítette a követést.

Forrás: Budakeszi Vadaspark2024. 10. 15. 14:54
Szaffi asszimilálódik Fotó: Budakeszi Vadaspark
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elengedése után, júliusban kisebb riadalmat okozott egykori gondozóinak Szaffi, a vadmacska, amely tavaly májusban került a Budakeszi Vadaspark gondozásába. Bár az állat kapott nyomkövetőt, az életmódjából adódóan az csak hosszabb kihagyásokkal szolgáltatott jelet, majd több mint 44 napra szem elől vesztették az állatot – írja közleményében a Budakeszi Vadaspark.

Forrás: Budakeszi Vadaspark 

 A szakirodalom szerint száz nap a kritikus időszak, ami azt jelenti, ha ezen az időintervallumon belül pusztul el az állat, akkor valószínűsíthető, hogy a repatriációs folyamat során csúszott hiba az állat nevelésébe vagy a visszavadításába. 

Tartva az elhullástól, a jeladó által közvetített utolsó helyszínre a Budakeszi Vadaspark szakemberei és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tetemkereső kutyás egysége kivonult. Hella, a németjuhász légszimattal, szabadon keresett, így a levegőben terjedő szagmolekulákat „analizálta”, ha bármilyen elhullott állati maradványt talált, akkor azt jelezte vezetőjének. Az egység körülbelül 45 hektárnyi területet vizsgált át, amely a vadmacska utolsó ismert tartózkodási helyeinek környezetében volt, ezalatt több mint 10 kilométert tett meg. 

A kutatás eredménytelen volt, a vadmacska teteme nem került elő.

A Budakeszi Vadaspark szeptember 29-én Kesztölc környékéről, vadkamerával rögzített fotókat kapott, így tehát nem kellett tovább aggódni a macska épsége miatt. A felvételek szerint ugyanis Szaffi él, és vélhetően területet foglalt magának, ez pedig azt jelenti, hogy a vadmacska nőstényt sikerült jól felkészíteni a szabad életre. 

Megjegyzik, a GPS alapú nyomkövető nyakörv 2025 tavaszán automatikusan leold az állat nyakáról, így Szaffi anélkül folytathatja majd életét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.