Megváltoztatják a jövőt a magyar női tudósok

Napelem és daganatos betegségek kezelése mellett új terápiás módszereket is kutatnak.

2024. 10. 04. 15:01
baktérium-kutatás Fotó: pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért díj három kiváló magyar kutatónő munkáját ismerte el. Pápa Zsuzsanna kutatásai a napenergia hatékonyabb felhasználásához járulhatnak hozzá  apró aranylemezek lézeres megvilágításával, ami akár a számítógépek sebességét is ezerszeresére növelheti a fényalapú információátvitellel. Turiák Lilla a tüdő- és prosztatarák jobb kezelési lehetőségeit vizsgálja a fehérjékhez kapcsolódó cukorláncok elemzésével, célja a személyre szabott terápiák fejlesztése. Borbély Éva a mentális betegségek és a fizikai fájdalom közötti kapcsolatot kutatja, hogy új terápiás módszereket dolgozzon ki, amelyek egyszerre kezelhetik ezeket a problémákat.

A díj immár huszonkét éve támogatja a tehetséges hazai kutatónőket, idén hét és fél millió forintos összdíjazással.

A Nőkért és a Tudományért díj célja, hogy elismerje és támogassa a kiemelkedő női kutatókat, segítve őket pályafutásuk során. Az elmúlt huszonkét évben több mint hatvan magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, amely nemcsak anyagi támogatást nyújt, hanem inspirációt is ad a tudományos közösség női tagjainak. Az idei díjazottak kutatásai mind hozzájárulnak a tudomány fejlődéséhez, legyen szó az energiahatékonyság növeléséről, a daganatos betegségek hatékonyabb kezeléséről vagy a mentális és fizikai betegségek közötti kapcsolatok jobb megértéséről.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.