Az aradi vértanúk soha ki nem hunyó csillagok

A nemzet örökké tartó hálája a mi szívünkben él – fogalmazott a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook-oldala2024. 10. 06. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak a szabadság halhatatlan, hanem azok a hősök is, akikre minden év október 6-án emlékezünk. A nemzet egén álló, soha ki nem hunyó állócsillagokra – emlékezett meg Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője az aradi vértanúkról közösségi oldalán. Mint írta, egy egész nemzet örökké tartó hálája az, ami a szabadságharcosok utódaiban, a mi szívünkben él, és élni is fog még sok évszázadon át. Felidézte: a nemzeti gyásznap előestéjén Székesfehérváron emlékeztek az aradi vértanúkra és az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire.

Mint arról lapunk beszámolt,  Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke hivatalos közösségi oldalán azt írta: „Október 6. Nemzeti gyásznap. Tisztelet a hősöknek!” Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint az aradi tizenhármak katonaként éltek, de nemzeti jelképként haltak meg. A szabadságba vetett hit és az eszményeikhez való makacs ragaszkodás jelképeként – fogalmazott. 

Az aradi vértanúk emléknapját az első Orbán-kormány 2001-ben nyilvánította nemzeti gyásznappá Magyarországon és a magyarok által lakott területeken. Ezen a napon az állami lobogót félárbócra eresztik, a középületekre kitűzik a gyászlobogót.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra megemlékezik az aradi vértanúkról (Forrás: Szentkirályi Alexandra közösségi oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.