Több ezer lakástűz pusztított idén

Idén 4611 lakástűz volt, ezekben 58 ember halt meg.

2024. 10. 04. 8:27
Szúrt sérülésekkel kórházba szállítottak egy nőt Nemesnádudvarról Fotó: MTI/Donka Ferenc
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első három negyedévében összesen 4611 lakóépületben keletkezett tűz, 34-gyel kevesebben, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A legtöbb otthon Pest vármegyében (559), Budapesten (523) és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében (473) gyulladt ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint. 

Az év első kilenc hónapjában 57 114 négyzetméternyi épített terület semmisült meg. A tűzesetek során 420 ember sérült meg, 22-vel többen, mint 2023 első három negyedévében. A kigyulladt házakban 58 ember vesztette életét, egy évvel ezelőtt ez a szám 51 volt.

Az első kilenc hónapban a lakóépületekben keletkezett tüzek oltása összesen 3757 órát vett igénybe, 9204 tűzoltójármű vonult ilyen esethez. A leghosszabb beavatkozás 14 órán át tartott, Egerben július 29-én egy ingatlanon felhalmozott lomok égtek, az oltást a gázvezetékből kiáramló gáz is nehezítette. A tűz miatt 425 otthon vált lakhatatlanná, 1239 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie.

A tüzek pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 245 eset kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája vagy sütés-főzés miatt csaptak fel a lángok. Szándékos gyújtogatás miatt 139 ingatlanban keletkezett tűz.

 A legtöbbször a konyhában, a hálóban, a kéményben, a tárolóban vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. Az oltást 32 esetben az épületen lévő napelemek, 207 helyen pedig az épületben lévő gázpalackok nehezítették.

 A 4611, tűzzel érintett otthon közül csak 15-ben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában jeleznek, amikor még van lehetőség a lángokat eloltani vagy kimenekülni, és a tűzoltókat hívni. A lakástüzek áldozatai a közlemény szerint leggyakrabban egyedül élő idős emberek, ezért idős hozzátartozóinkhoz érdemes olyan füstérzékelőt vásárolni, amely nemcsak hangosan sípol füst esetén, hanem a rokonok okostelefonjára is jelzést küld.

 Az első három negyedévben 778 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. 92 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, hat ember életét már nem lehetett megmenteni. Szén-monoxid nem csak gázkészülékek működtetése közben keletkezhet. Valamennyi nyílt lánggal működő eszköz esetén fennáll a szén-monoxid fejlődésének esélye akkor, ha nem megfelelő a levegő utánpótlása. 

Ez független attól, hogy fával, gázzal vagy szénnel fűtünk. Ezen eszközök használatakor gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről. 

Nem elég olykor szellőztetni, légbevezetőt kell az ablakba szerelni. Érdemes otthonra szén-monoxid-érzékelőt is vásárolni, és azt a fűtőeszköztől egy-másfél méterre, fejmagasságba elhelyezni. A lejárt szavatosságú szén-monoxid-érzékelőt le kell cserélni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.