Új verseny indul a középiskolásoknak, a legjobb csapatok akár ötmillió forintot is nyerhetnek + videó

A diákok mellett mentorok dolgoznak, és a program segíti a tervek megvalósítását is.

Forrás: MTI2024. 10. 16. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindul a START Ideathon, a 16–20 éves középiskolás diákok ötletversenye, amelynek célja a vállalkozói kedv felkeltése, a vállalkozói tehetség felismerése és a közösségépítés – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában. Nagy-Vargha Zsófia kifejtette: a Nemzeti Tehetség Programon belül létrehozott START Ideathon, 

egy pénzjutalommal járó, vállalkozásfejlesztő ösztöndíj, amelynek része a képzés, mentorálás is.

– Egy meglévő program kibővítéséről van szó. Míg az csak a fiatal felnőtteknek szólt, tavaly már a gimnáziumokban is elindult a program tizenöt minősített tehetséggondozó műhelyben – ismertette. Rámutatott: 

idén valamennyi középiskolából pályázhatnak a diákok, ha szeretnének segítséget kapni, hogyan lehet egy ötletből piacképes termék. Tizenhat és húsz év közötti fiatalok jelentkezését várják.

A helyettes államtitkár kiemelte: amellett, hogy a diákok megismerik a vállalkozói világot és nagy kreativitást igényel tőlük a részvétel, azt is megtanulják, hogyan kell csapatban dolgozni, milyen célokat érdemes kitűzni, és azokat miként lehet elérni.

Társadalmilag hasznos célokat fogalmaztak meg – mondta Nagy-Vargha Zsófia, példaként említve a hulladék-újrahasznosítást, az energiahatékonyságot, a mentális egészséget, a digitális oktatás fejlesztését, a mesterséges intelligencia jó használatát az oktatásban.

A csapatok mellett mentorok dolgoznak, és a program segíti a tervek megvalósítását is. A korosztály győztese több hónapos képzésbe csatlakozhat, és a piacra is kijuthat egy kézzelfogható termékkel.

A középiskolások ötleteinek megvalósítását kisebb összeggel segítik. Az ötletverseny legmagasabb kategóriájában (Start Pro) öt-öt millió forintot kapnak a győztes csapatok.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.