Brüsszel még nem fizetett az uniós határ védelméért

Az Európai Bizottság a mai napig nem tett eleget Orbán Viktor határozott kérésének, amely úgy szólt, az Európai Bizottság térítse meg a magyar határvédelem költségeinek a felét.

Magyar Nemzet
2019. 04. 09. 6:05
null
Sokba kerül, hogy a magyar fegyveres erők garantálják a rendet a déli kerítésnél Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság a mai napig nem tett eleget Orbán Viktor határozott és többször is megismételt kérésének, amely úgy szólt, az Európai Bizottság térítse meg a magyar határvédelem költségeinek a felét – értesült a Magyar Nemzet.

Nem véletlen, hogy a miniszterelnök által a bevándorlás megállítására pénteken meghirdetett hétpontos program 5. pontja így szól: „Brüsszel ne adjon több pénzt Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek, ehelyett térítsék meg a határvédelem költségeit!”

Sokba kerül, hogy a magyar fegyveres erők garantálják a rendet a déli kerítésnél
Fotó: Kurucz Árpád

Egy viszonylag régi követelésről van szó. „Az európai határok védelme és az európai szolidaritás ügyében fordulok Önhöz. Mint azt Ön is jól tudja, Magyarország a migrációs válság kezdetétől tartja magát a külső határok védelmét előíró schengeni szabályokhoz.

A kerítés megépítésével, háromezer határvadász kiképzésével és szolgálatba állításával hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben” – áll abban a levélben, amelyet Orbán Viktor 2017. szeptember 1-jén írt Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének.

Így folytatta: „A magyar álláspont szerint legfőbb ideje, hogy az európai szolidaritás a határvédelem ügyében a gyakorlatban is érvényesüljön. Meggyőződésünk, hogy Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan a magyar oldalon felmerült, de közös európai érdekeket szolgáló, rendkívüli költségek viseléséből az ilyenkor szokásos módon az Európai Uniónak is ki kell vennie a részét.

Mi úgy tartanánk méltányosnak, hogy a hazánk számára eddig költségként felmerült 270 milliárd forintnyi (883,2 millió euró) terhet felerészben az Európai Unió, felerészben pedig Magyarország viselje.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.