Feljelentés a fertőzések miatt

Ötmillió forint bírságot szabott ki és büntetőfeljelentést tett a fővárosi kormányhivatal, amiért tizenkét páciens súlyos fertőzést szenvedett el a Budaörsi Egészségügyi Központban végzett szürkehályogműtétek során. Panasz esetén az orvosi kamara etikai eljárást indít, a grémium emellett szeretné, ha a jövőben sokkal több információval rendelkeznének a páciensek.

Haiman Éva
2020. 01. 22. 6:18
null
Kiderült, hogy a betegeket újra meg kellett operálni Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közegészségügyi-járványügyi előírások betartásának elmaradása miatt alakulhatott ki súlyos fertőzés tizenkét, szürkehályog-műtéten átesett betegnél decemberben a Budaörsi Egészségügyi Központban. Erről a helyszíni vizsgálat után adott ki közleményt Budapest Főváros Kormányhivatala, amely azt is jelezte: a megállapított hiányosságok miatt ötmillió forint egészségügyi bírságot szabott ki és büntetőfeljelentést tett.

A tájékoztatásból nem derül ki, mi volt a feltárt hiányosság, illetve milyen előírást nem tartottak be az operációknál, lapunk azonban szakmai körökből úgy értesült: az ilyen fertőzéseket gyakorlatilag mindig az okozza, hogy többször is felhasználnak egy amúgy egyszer használatos eszközt.

Kiderült, hogy a betegeket újra meg kellett operálni
Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Egy biztos: a fertőzés okozta szövődmények miatt az érintett betegeket újra meg kellett operálni. A beavatkozásokat a budaörsi szemészet szakmai háttérintézményében, a Szent János-kórházban végezték – a budaörsi önkormányzat tájékoztatása szerint ugyanazon főorvos felügyelete mellett, aki Budaörsön műtötte őket. Czuczor Gergely, a városi Fidesz-csoport elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a János-kórházban több betegnek is azt mondták, valószínűleg maradandó károsodást szenvedett.

Lapunk kíváncsi volt arra, indít-e etikai eljárást a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ezért megkerestük az etikai kollégium új elnökét. Hegedűs Zsolt azt mondta: amennyiben kiderül, hogy az eset mögött az orvosi foglalkozás jogszabályokban meghatározott általános szakmai magatartási szabályainak megszegése áll, és emiatt a MOK-nál panasszal élnek, akkor a területi etikai bizottság napirendre veszi az ügyet. Hozzátette: teljesen új alapokra akarják helyezni az etikai eljárásrendet, az ezzel kapcsolatos előkészítő munkát már megkezdték.

Olyan, a mindennapokban jól alkalmazható etikai kódexet szeretnének megalkotni, amely az orvosok számára erkölcsi útmutatást jelent, adaptálja a világban előremutató szemlélettel rendelkező orvosi etikai kódexek elemeit is. Hegedűs Zsolt az igazságügy és a humán tárcák közötti egyeztetést is szükségesnek tartana, hogy közösen vizsgálják meg brit mintára egy, az orvoskamarától független bírói-etikai fórum felállításának lehetőségét.

A szigetországban ez a grémium hivatott a nagyobb társadalmi visszhangot kiváltó ügyekben átlátható döntést hozni úgy, hogy a fajsúlyos eseteknél ne érvényesülhessen az orvoslobbi befolyása.

A kamara szorgalmazza azt is, hogy a betegek a jelenleginél sokkal több információt kapjanak az ellátásukkal kapcsolatban. Ehhez szükség van azoknak a szakmai indikátoroknak a bevezetésére, amelyek alapján mérni lehet egy-egy intézet és orvosi tevékenység hatékonyságát.

Ez szerepel a kormányzat által meghirdetett egészségügyi reform pontjai között, de fontos, hogy nyilvánosságra is hozzák, mely intézmény milyen eredményességgel gyógyít, mondjuk milyen arányban szenvednek el fertőzést az ott szürkehályoggal operált betegek. Rámutatott: ugyanilyen fontos kikérni az ellátáson átesett betegek véleményét is, ezért egyeztetéseket folytatnak az egészségügyi államtitkársággal egy e célra létrehozandó online platform indításáról.

Elképzeléseik szerint a Jobbulást! Alapítvány önkéntesei­vel alakítanának ki egy olyan internetes felületet, ahol a páciensek az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatosan írhatnák meg a tapasztalataikat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.