Iskolafejlesztést, nagyberuházást, útfelújításokat bukhatnak el Érden

Több folyamatban levő vagy még el sem kezdett fejlesztés ellehetetlenülhet Érden a városvezetés hibájából – erről nyilatkozott a Magyar Nemzet megkeresésére a város Fidesz–KDNP-s frakcióvezetője. Simó Károly úgy fogalmazott, hogy milliárdokat és munkahelyek százait bukhatja el emiatt a település.

2020. 06. 20. 7:14
null
Csúszhat a közlekedési csomópontok építése is Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csőzik László balliberális polgármester nyilvánosan kijelentette: nem kívánja megvalósítani a vállalkozói falu gazdaságfejlesztési beruházást, és az erre a célra kapott 2,3 milliárd forintot inkább visszaadja az államnak – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Fidesz–KDNP érdi frakcióvezetője. Simó Károly hozzátette: ha a közművek nem épülnek meg ebben a programban, akkor az AVL osztrák járműipari cég beruházása ellehetetlenül, hiszen hiába lesznek kész az épületek, nem indulhat be ott a tevékenység. Úgy véli, erre pedig nagy szükség lenne, mert a vállalat 350 munkahelyet teremtene Érden.

– A tét nagy, mert a kormány hárommilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az AVL Hungary Kft. érdi regionális fejlesztési központjának 12,5 milliárd forintos beruházásához – tette hozzá.

Simó Károly érdeklődésünkre kitért arra is, hogy leállították a Velencei úti komplexum infrastruktúra-fejlesztését, visszavonták a közbeszerzést a szennyvízhálózat-kapacitás bővítésére. – Nem írták ki a közbeszerzést a Tolmács utcára 1,1 milliárd forint értékben annak ellenére, hogy minden terv, engedély megvan, ami azért baj, mert minden negyedévben emelkednek az árak. Így nem lesz elég rá a pénz, ha sokáig halogatják. Emellett semmi hír nincs arról sem, hogy a szálláshely-beruházás hogyan folytatódik, mert nem adtak be pályázatot a kormány által kiírt szállodafejlesztési pályázatra – mutatott rá.

A kormánypárti politikus beszámolt arról is, hogy őszre elkészül a Batthyány Általános Iskola és Sportiskola építése, be lehetne költözni, de elfelejtették kiírni a közbeszerzést a bútorokra, amit 2019 decemberében meg kellett volna tenniük. Szerinte félő, hogy így lesz egy vadonatúj iskola, de egy évig nem lesznek benne bútorok. – Pedig ha nem tudnak a régi általános iskolából átköltözni, akkor nem tudják lebontani az ottani épületeket. Ha ezt nem teszik meg, akkor nem lehet elkezdeni a középiskola építését azon a telken. Ha viszont nem készül el a középiskola, akkor meghiú­sul a program, és vissza kell adni az állami támogatást – hívta fel a figyelmet Simó Károly.

Csúszhat a közlekedési csomópontok építése is
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fidesz–KDNP-s politikus kitért arra is, hogy a város vezetése késlekedik a közbeszerzések kiírásával több csomópont átépítésével kapcsolatban, ami ahhoz vezethet, hogy megint nem lesz elég rá a pénz, és ezek a fejlesztések tovább csúszhatnak, akár el is lehetetlenülhetnek. – Pedig ez is nagyon komoly, ötmilliárd forintos program – emelte ki a frakcióvezető, aki szerint így már nem is meglepő, hogy Csőzik László néhány hete azt nyilatkozta: 2022-ig nem lesznek jelentős fejlesztések Érden. Kerestük a fejlesztésekkel kapcsolatban a várost, de mostanáig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

A Pest megyei Érden a tavaly októberi önkormányzati választáson a balliberális polgármesterjelöltnek, Csőzik Lászlónak szavaztak bizalmat a helyiek, a politikus T. Mészáros Andrást, a város addigi első emberét győzte le. Utóbbi 2006 és 2019 között három cikluson keresztül vezette a települést, most pedig önkormányzati képviselőként dolgozik a testületben. Az összesen 18 fős közgyűlésbe Csőzik Lászlón kívül tíz balliberális és hat kormánypárti politikus jutott be tavaly ősszel, továbbá a Városunk Érdekében Dolgozunk Egyesület szerzett még egy mandátumot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.