Leváltották Hargitai Miklóst, a MÚOSZ vezetőjét

Leváltották a Magyar Újságírók Országos Szövetsége éléről azt a Hargitai Miklóst, aki nemcsak szemet hunyt a baloldali sajtó nemtelen támadásai felett, de még részt is vett benne: támadta és kigúnyolta Müller Cecília országos tiszti főorvost, és kitüntette a kereszténységet és a jobboldaliakat mocskoló Partizán stábját.

Magyar Nemzet
2021. 05. 30. 11:53
null
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy év után leváltották Hargitai Miklóst a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) éléről – számolt be a Media1. A tisztújítás során a korábbi elnök mindössze 28 szavazatot kapott, míg kihívója, Kocsi Ilona, a Magyar Hírlap, a Világgazdaság és a Menedzser Magazin egykori és a Boom magazin jelenlegi főszerkesztője 37 voksot kapott.

A leköszönő elnök vezetése alatt a MÚOSZ aktívan vett részt a politikai kampányokban. Hargitai Miklós tavaly januárban – megszegve a szervezet alapszabályát – baloldali polgármestereket, képviselőket próbált rávenni leveleiben arra, hogy hozzanak létre egy pénzalapot az úgynevezett független hírportálok támogatására. A MÚOSZ egykori vezetője akkor

azt kezdeményezte, hogy a baloldali polgármesterek egy, a szervezet által felügyelt alapba fizessenek be, és abból finanszírozzák a helyi baloldali médiát.

Hargitai ráadásul nemhogy nem szólalt fel a sajtóban megjelenő gyűlölködés ellen – például amikor Fekete-Győr András a jobboldali újságírókat fenyegette –, épp ellenkezőleg:

előszeretettel támadta meg Müller Cecília országos tiszti főorvost is, koronavírus-járvány ide vagy oda.

A Népszavában közölt írását azzal kezdte, hogy Müller azért olyan végtelenül engedelmes közreműködője a kormány „gyűlöletkommunikációjának”, mert jó keresztény, a kereszténység pedig előírja és díjazza az engedelmességet. Majd azon lamentált, hogy vajon hogyan csinált Orbán Viktor kvázi bólogató Jánost a szakemberből, és legfőképpen mivel győzte meg a „magyar nemzet Cecíliáját”, hogy legyen az egész „hadművelet arca”, persze csak az arca, nem az irányítója, hiszen az maga Orbán Viktor – fűzte hozzá a MÚOSZ vezetője, majd írása többi részében Müller röszkei látogatását gúnyolta ki.

A MÚOSZ korábbi vezetője, elődeihez hasonlóan valódi kettős mércét alkalmazott a hazai sajtóvilágban Fotó: MTI / Mohai Balázs

De Hargitai idén márciusban kitüntette Gulyás Márton baloldali aktivistát és stábját, a Partizánt, amely nemegyszer mocskolta be a konzervativizmust és a kereszténységet is, kigúnyolva a jobboldaliakat.

A MÚOSZ díjazása nem mellesleg több mint érdekes: 2003 őszén ugyanis az elhunyt Teller Ede atomtudós ellen több baloldali intézmény és sajtó, köztük a Népszabadság is kegyeletsértést követett el annak érdekében, hogy a Fidesz megítélésének ártsanak. A MÚOSZ a Népszabadság akkori főszerkesztőjét, Eötvös Pált csupán írásos megrovásban részesítette annak ellenére is, hogy – mint írták – „az írással súlyosan megsértette az újságírói etikai kódexnek az újságírói felelősségre, a személyiségi jog védelmére, valamint a valósághű tájékoztatásra és a lelkiismeretességre vonatkozó szabályait”.

Rá egy évre Eötvöst a MÚOSZ elnökévé választották és egészen 2011-ig az is maradt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.