A kamupártok ellen lépne fel a kormány, de az ellenzék tiltakozik

Nekiment a baloldal a kormány kamupártok elleni törvénymódosítási javaslatának, de az ellenzéki kommunikáció összehangoltsága ellenére sem érthető, hogyan érintheti a módosítás hátrányosan a kormányellenes „népfrontot”. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: az ellenzék reakcióját azzal lehet magyarázni, hogy a stratégiájuk szerint bármit csinál az Orbán-kormány, az ellen tiltakozniuk kell.

Vizvári Soma
2020. 11. 11. 18:25
null
A balliberális pártoknak nem jött be az oltásellenes kampány Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös közleményben foglaltak állást a baloldali pártok a kormány azon törvénymódosítási javaslatával szemben, amely a kamupártok választásokon való indulásának kiszűrésére lenne hivatott. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója keddi videónyilatkozatában közölte:

a benyújtott javaslat célja a kamupártok indulásának megakadályozása azzal, hogy országos listát csak az a párt állíthat, amelyik a 106-ból legalább 50 egyéni jelöltet állít. Ez már elég biztosíték a valódi támogatottságra.

Mint ismert: eddig az országos lista állításához elég volt 27 egyéni jelöltet indítani.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd MTI-hez eljuttatott közös nyilatkozatában az olvasható a módosítással kapcsolatban: „Orbán kétségbeesett lépéseinek sorába illeszkedik az is, hogy – tökéletesen demokráciaellenes módon – egyeztetés nélkül, másfél évvel az országgyűlési választások előtt benyújtotta a választási törvény módosítását szolgáló javaslatot. Ez is csak azt mutatja, hogy Orbán már a saját maga által, saját magának írt választási rendszerben sem érzi biztonságban magát.” A közleményből viszont nem derül ki, hogy az ellenzéki összefogás szerint konkrétan milyen hátrányt szenvednek, ha a parlament elfogadja a törvény módosítását.

Dr. Mátyás Ferenc momentumos politikus még az ellenzék közös közleményének megjelenése előtt a következőket írta ki a Facebook-oldalára: „A valódi és egyetlen cél, hogy az ellenzéki pártok véletlenül se alkossanak közös listát, hogy versengeni kelljen egymással az egyéni körzetekben is, mert aki a 106 egyéni körzetből 50-ben nincs jelen, az megy a kukába.” Mátyás a bejegyzésében olyan durva kijelentést is tett, miszerint a módosítást előadó „Varga Judit vagy ostoba, vagy hazudik”. Csakhogy a momentumos politikus panasza sem érthető, hiszen – ahogy arra a lapunknak nyilatkozó Mráz Ágoston Sámuel is rámutatott –

a választási törvény tervezett módosítása éppen hogy a közös ellenzéki lista létrejöttére ösztönzi a baloldali pártokat.

– Az ellenzéki pártok azt tervezték el, hogy úgy állítanak közös jelölteket, hogy a 106 egyéni választókerületet felosztják egymás között, és ha nem jönne össze a közös lista, akkor is mindenkinek legyen 27 egyéni jelöltje, így saját listájuk mindenképpen lesz. Azzal, hogy 50 önálló jelöltre emelkedik a listaállítás feltétele, már csak kettő párt állapodhat meg abban, hogy közös jelölteket állít, felosztja a 106 választókerületet, és mégis önálló listája van – értékelt a Nézőpont Intézet vezetője. Hozzátette: egy éve arról hallunk, hogy közös lista lesz a baloldalon, ezt a változást csak az a párt kifogásolná, amelyik nem menne bele egy ilyen paktumba, márpedig se a Momentum, sem pedig a Jobbik nem mondta az utóbbi időben, hogy ellenezné a közös listát – húzta alá. Mátyás bejegyzése is arra utal, hogy a Momentum részt venne egy ilyen paktumban, csak mindezek után az nem világos, mitől félti a momentumos politikus a közös listát.

Az az állítás is teljesen hibás, hogy a kamupártok kiszűrésére hivatott módosítás a kormánypártoknak lenne kedvező.

– Több ellenzéki lista esetén a baloldal rengeteg, a töredékszavazatokból összejövő kompenzációs mandátumot elveszítene a közös listához képest – magyarázta Mráz Ágoston Sámuel. Nem véletlen, hogy egyre népszerűbb gondolat a baloldali pártok között a közös lista állítása. De akkor mire ez a nagy felháborodás részükről? – Az ellenzék reakcióját azzal lehet magyarázni, hogy stratégiájuk szerint bármit csinál az Orbán-kormány, az ellen tiltakozniuk kell – válaszolta a Nézőpont vezetője felvetésünkre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.