Átláthatósági záradék és fellépés az egyetemek védelmében

A közpénz fogalmának meghatározása és a közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványok hosszú távú, stabil működésének garantálása is részét képezi a kedden benyújtott alaptörvény-módosító javaslatoknak. Érdemes megvizsgálni, hogy pontosan mit jelent az átláthatósági záradék, valamint az egyetemek védelméről szóló módosítás.

2020. 11. 11. 18:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kamupártok elleni fellépés és a családok védelme mellett további két fontos módosítást jelentett be Varga Judit igazságügyi miniszter kedden. Mint közösségi oldalán írta, az egyetemek védelmére is születik alaptörvény-módosítás, amely biztosítja a felsőoktatás autonómiáját és függetlenségét azért, hogy munkájukat politikától, kormányoktól és külső befolyástól mentesen tudják végezni.

Varga Judit a módosítással kapcsolatban kifejtette: a közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványok többek között a megújuló felsőoktatás és a tehetséggondozás sarokkövei, ezért

az alkotmányozó kifejezésre juttatja a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kiemelkedő társadalmi értékteremtő szerepét, és garantálja a hosszú távú stabil működésüket.

– A modellváltás a Corvinuson már mutat eredményeket – mondta el Mandinernek adott interjúban Hollik István. A Fidesz kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, az egész átalakítás célja az, hogy minden érintett egyetem sikeres legyen, „márpedig az egyetemek akkor tudnak igazán jól működni, ha nagyobb önállóságot adunk nekik, miközben felszabadítjuk őket a túlzott állami bürokrácia alól”. Hozzátette: az egyetemek és a tehetséggondozás vagyonkezelői közalapítványok általi működtetése éppen ennek lehetőségét teremti meg, és

azért érdemes ezt az alaptörvényben rögzíteni, hogy működésük valóban független és stabil lehessen hosszú távon is.

A Corvinus egyetem mellett egyébként már a Matthias Corvinus Collegium (MCC) is ebben a formában működik. Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta, a váltás nemcsak folyamatos és számottevő erőforrást biztosít, de az MCC lehetőséget kapott arra is, hogy tevékenységét még színvonalasabbá és még több fiatal számára tegye elérhetővé.

A cél a magyar egyetemek versenyképességének növelése
Fotó: Bach Máté

A módosító javaslatok között szerepel egy átláthatósági záradék a közpénzekről – pontosabban a közpénz fogalmának meghatározásáról – annak érdekében, hogy az alkotmányos szervek körében (például a bíróságok esetében) egységes gyakorlat alakulhasson ki. Az igazságügyi miniszter közölte:

a javaslat egyértelműen, világosan és az állami működés egészét átfogóan definiálja a közpénz fogalmát, amely az átlátható közpénzfelhasználás garanciája.

A közpénzekre vonatkozó záradékot egyébként máris támadja az ellenzék, azt állítva, hogy a kormány csak hatalmát kívánja bebetonozni vele. Hollik István ezzel kapcsolatban kifejtette, a támadók nem véletlenül nem idézik az átláthatósági záradékot, csak vádaskodnak. A kommunikációs igazgató szerint a záradék biztosítja, hogy a közpénzek felhasználásának a lehetőségei mindenki számára egyértelműek legyenek. A javaslat továbbá azt is kimondja, hogy a közpénz az állam kiadása, bevétele és követelése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.