Visszautasították Orbán gesztusát

Orbán Viktor levélben kért bocsánatot az Európai Néppárt (EPP) Fideszt kizárni akaró pártjaitól a hasznos idióták kifejezés miatt, de kiemelte, nem változtat álláspontján a keresztény kultúra védelmét, a migrációt és Európa jövőjét illetően. Az EPP belga tagpártjai szerint nem elég a bocsánatkérés, a Szlovén Demokrata Párt viszont kilép a néppártból, ha a Fideszt március 20-án kizárják.

2019. 03. 16. 11:28
Janez Jansa, leader of the Slovenian Democratic Party (SDS), speaks to the media and supporters after the general election in Ljubljana
Janez Jansa (SDS) bejelentette: ha a magyar kormánypártokat kiszorítják, kilépnek az EPP-ből Fotó: REUTERS/Borut Zivulovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán levelet írt azon EPP-tagpártok vezetőinek, amelyek kezdeményezték a Fidesz kizárását – számolt be a Reuters, a hírügynökség információját később Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette. A levélben Orbán Viktor bocsánatot kért a hasznos idióták kifejezés miatt, de kiemelte, nem változtat álláspontján a keresztény kultúra védelmét, a migrációt és Európa jövőjét illetően. A miniszterelnök azt kérte az érintett pártoktól, hogy gondolják újra a kizárási kezdeményezést.

– Orbán Viktor magyar miniszterelnök bocsánatkérése erős jelzés, ez azonban még nem oldja meg a Fidesz néppárti tagságával kapcsolatos alapvető kérdést – jelentette ki Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője és csúcsjelöltje. Weber Karlsruhe városában beszélt erről a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) csütörtöki sajtótájékoztatóján. Felszólította a magyar kormányfőt, hogy vessen véget a Brüsszel-ellenes kampánynak, és rendezze a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyét. Kijelentette: az EPP berkein belül nem engednek az alapjogi kérdésekben.

A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Markus Söder bajor miniszterelnök a dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a magyar miniszterelnök bocsánatkérő levele nem oldotta meg a problémákat. – Az értékek nem képezik alku tárgyát – hangsúlyozta Söder.

Janez Jansa (SDS) bejelentette: ha a magyar kormánypártokat kiszorítják, kilépnek az EPP-ből
Fotó: REUTERS/Borut Zivulovic

A néppárt két belga tagja – a francia nyelvű közösség Humanista Demokratikus Centruma és a flamand kereszténydemokrata párt – már jelezte, a levél hatására nem változott meg álláspontjuk, továbbra is ki akarják zárni a Fideszt. Ezzel szemben a Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök vezette Szlovén Demokrata Párt (SDS) már jelezte az EPP vezetésének, elhagyják a pártcsaládot, ha kizárják a Fideszt.

Szerdán, az EPP-frakció stras­bourgi zárt ülésén is téma volt a Fidesz. Szájer József európai parlamenti képviselőt megtapsolták az ülésén, amikor azt javasolta, hogy a Fidesz maradjon a pártcsalád tagja.

Az Európai Néppárt tizenhárom tagpártja tíz országból kezdeményezte eddig hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az EPP március 20-i ülésén születhet döntés a Fidesz sorsáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.