Aki libát nem eszik, egész évben éhezik

Jön Szent Márton napja, egy ízutazás az újborral.

null

Az igazi ínyencek most dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen hamarosan beköszönt Szent Márton napja, amellyel kezdetét veszi az ízutazás egy-egy pohár nagyszerű magyar újbor mellett. Induljunk el novemberben is, élvezzük ki a közös családi, baráti kirándulásokat, étkezéseket, hiszen Magyarország csodái kimeríthetetlenek – írja a Mindmegette.hu.

Fotó: Pexels

KÓSTOLJON BELE AZ ŐSZ ÍZEIBE!

A nyár végével, az ősz kezdetével nem értek véget a ránk váró kalandok és felfedezések. Nehogy azt higgyük, hogy a november már a téli bekuckózás egyik főpróbája, hiszen november 11-én, Márton napján igazi gasztroünnep várja országszerte az ínyenceket és a kirándulni vágyókat sok-sok libaétellel és a kiforrt újborral megspékelve.

Köszönhető ez annak is, hogy az utóbbi időben egyre divatosabbá vált a szezonális étkezés. Pedig nem is olyan rég, nagyszüleink idejében még nem létezett más, mint a szezonális étkezés. Nyáron ették a bőven termő gyümölcsöket, zöldségeket, télen pedig azt, amit elvermeltek. A húsfogyasztást is az évszakok határozták meg, így a nyári legelőkön hízott liba vagy lúd az ősz végén, tél elején került terítékre.

A MÁRTON-NAP RÖVID TÖRTÉNETE

A korai kereszténység idején, Róma magyarországi provinciáján élt Márton neve szorosan összefügg a libáéval. A már ókorban is kedvelt lúd, akit Mars szent madarának tartottak, igen fontos szerephez jutott. A legismertebb legenda szerint amikor a jóságáról híres Mártont hívei meg akarták választani püspöknek, ezt szerénységből elutasította, és hogy ne találják meg, a ludak óljába bújt. Ám azok a gágogásukkal elárulták, Szent Márton pedig végül elfogadta a méltó tour-i püspöki címet.

A VENDÉGSZERETET SZIMBÓLUMA

Márton napja nem véletlenül számít a vendégszeretet szimbólumának, hiszen Szent Márton híres volt jóságáról és szerénységéről, emellett pedig nevéhez fűződik a libalakoma tradíciója és az újbor megszületése.

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”

– tartja a mondás.

Az első libalakomáról szóló írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez nem annyira a szentéletű püspököt eláruló szárnyasokkal függött össze, hanem azzal, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, az éves gazdasági munkák zárásának és a téli pihenésnek a kezdetét. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Mivel ilyenkor már le lehetett vágni a tömött libát, Szent Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek-ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget töltenek magukba.

Ehhez a naphoz köthető az újbor megszületése is. A Szent Márton-napi újbor kóstolgatásának szertartása a bort és a pincék sötétjét övező misztikummal kapcsolódott össze. A must ilyenkor változott borrá, így ekkor mutatkozott meg az egész évi fáradozás gyümölcse. Dugonics szerint a bornak Szent Márton a bírája, tehát ezen a napon a bort mindenképpen meg kellett kóstolni. Hagyományosan az újborokat a borászok Szent Márton napján, november 11-én mutatják be a nagyközönségnek, de egyes bortermelők már jóval korábban kijönnek primőr boraikkal. Az újbor lehet fehér-, rozé- vagy vörösbor is, és alapvetően nem azért készül, hogy a pincék mélyén hosszan őrizgessék, hanem kifejezetten a késő őszi, kora téli időszakban való elfogyasztásra.

Szóval ne maradjunk otthon novemberben sem, hanem élvezzük ki a családi, baráti kirándulásokat, étkezéseket, együttléteket, a csendesebb beszélgetéseket egy pohár nagyszerű magyar újbor mellett. Keressünk fel új helyeket, olyan éttermeket, borvidékeket, borászatokat, ahol még nem jártunk.

Hogy megtudja, hogyan érdemes felhasználni a libát a konyhában, olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

Sajtkörkép: melyiket mihez használhatjuk fel?

Korábbi cikkünkben a sajtokról írtunk: a mozzarella pizzára, a parmezán salátába, de mire jó a brie, a raclette, a gorgonzola vagy a cheddar?

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.