Így lesz tökéletes az amerikai csokis keksz

A két harapással befalható finomság megédesíti a mindennapokat. Süssünk belőle nagy adagot!

null

Ezt kell tudni a keksz számtalan receptjeinek mindegyikében megtalálható fő alapanyagokról – írja a mindmegette.hu.

Liszt: Az önmagában is megfelelő sima búzalisztet (BL-51) búzafinomliszttel (BL-55) keverhetjük. Még omlósabb lesz a süti, ha 1 ek lisztet vagy lisztkeveréket 1 ek étkezési keményítővel helyettesítünk.

Vaj: Ne csökkentsük a receptben megadott mennyiséget, mert fűrészporszerűen száraz lesz a keksz. A puha vagy olvasztott vajat robotgép segítségével keverjük krémesre-habosra a cukorral.

Tojás: Omlósabb lesz a cookie, ha az egyik egész tojás helyett 1 db tojássárgáját teszünk bele. Ez a tészta ízén és látványán nem változtat, csak az állagán.

Cukor: A gazdagabb íz kedvéért a fehér cukrot barnával vegyíthetjük. Próbáljuk ki a kissé ragacsos, finomítatlan vagy részben finomított muscovado nádcukrot (natúr- és bioboltól), amelynek a melasztól jellegzetes barna színe és karakteres aromája van.

Csokoládé: Az eredeti amerikai cookie-hoz szükséges süthető csokoládépasztillát (csokicseppet) a sütési hozzávalók között keressük az élelmiszer-áruházakban vagy delikát üzletekben. Ennek hiányában étcsokoládét daraboljunk apróra. A bevonó nem jó, mert sütéskor szétolvad.

Fotó: Pexels

AZ OMLÓS COOKIE 6 TITKA

  • Elegyítsük a fehér cukrot finomítatlan nádcukorral! A max. fele-fele arányban adagolt muscovado javítja a süti állagát.
  • A puha vajat mindaddig keverjük a cukorral, amíg a szemcsék teljesen feloldódnak!
  • Tegyünk a tésztamasszába 1 ek étkezési keményítőt (1 ek liszt helyett)!
  • A száraz hozzávalókat fakanállal vagy spatulával forgassuk a nedves masszába, és csak addig keverjük, amíg éppen összeáll a tészta!
  • A vastagabb cookie puhább. A nyers tésztából púpozott evőkanálnyi adagokat vegyünk ki, és a halmokat csak kissé lapítsuk le a tepsiben!
  • Előmelegített sütőben 150 fokon sütjük a kekszeket 10-11 percig.
  • A ROPOGÓS COOKIE 6 TITKA

  • Minél magasabb a fehér cukor részaránya a barnáéhoz képest, annál ropogósabb lesz a keksz. Muskovadóból max. 25% adagolhatunk.
  • Néhány grammal megnövelhető a receptben előírt vajmennyiséget, hogy ropogósabb cookie-t kapjunk.
  • A száraz hozzávalókat fakanállal vagy spatulával forgassuk a nedves masszába, és csak addig keverjük, amíg éppen összeáll a tészta!
  • Sütés előtt tegyük be a masszát a hűtőbe 1-2 órára. Ezalatt a beledolgozott vaj megkeményedik, és tömörebb textúrát eredményez.
  • Az evőkanállal adagolt tésztahalmokat nyomkodjuk laposabbra, hogy jobban átsüljenek!
  • Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük a kekszeket 9-10 percig. Minél forróbb a sütő, annál ropogósabbra sül a keksz. A ropogós cookie azonban könnyen kiszárad!
  • TÁROLÁS

    A cookie frissen a legfinomabb és rendszerint gyorsan el is fogy. Ám ha marad pár darab, akkorfém süteményes dobozban a legjobb tárolni. Kevésbé szárad ki, ha egy szelet kenyérrel együtt csomagoljuk el.

    Ha szeretné megtudni, hogyan és miért érdemes lefagyasztani a tészát, olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

    Korábbi cikkünkben hat tippet adtunk, hogy tökéletes legyen a linzertészta. Kicsit aprólékos, pepecsmunka, de messze nem lehetetlen tökéletesre készíteni.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.