Érdemes gyakran fogyasztani – hét okból is egészséges a csontleves

A csontlevest már ősidők óta ismeri, fogyasztja és használja az emberiség. Ismerje meg a jó hatásait!

null

A csontlevest már ősidők óta ismeri, fogyasztja és használja az emberiség akár leves, alaplé, vagy kocsonya formájában. A csontok és a rajta megtapadt húsok lassú főzésének eredménye zöldségekkel dúsítva egy ízletes, tápanyagdús folyadékot eredményez, ami egy igazi immunerősítőként hat a szervezetünkre – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

 

A csontleves készülhet sertésből, marhából, csirkéből, bárányból, sőt, akár halból is. Kisebb megfázások vagy egy átmulatott éjszaka után jelentkező macskajaj kezelésére is kiválóan alkalmas, hiszen a leves főzése során a csontokból felszabaduló velőnek köszönhetően olyan tápanyagokban gazdag ételt kapunk, amiért hálás lesz a szervezetünk. Na, de nézzük, pontosan milyen egészségügyi előnyökkel jár ennek a tipikus vasárnapi ételnek a fogyasztása.

 

1. VITAMINOKAT ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOKAT TARTALMAZ

A kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort leszámítva a csontok vitaminokban és más egyéb ásványi anyagokban gazdagok, a benne található velő pedig K2-vitamint, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, cinket, vasat, bórt, magánt és szelént tartalmaz. Ezek egytől egyig mind elengedhetetlenek az egészséges csontozat megőrzéséhez.

 

2. VÉDI AZ ÍZÜLETEKET

A csontleves főzése közben lebomlik a kötőszövetben lévő kollagén, amely bőrünk, hajunk, izmaink és porcaink erősítésére szolgál. A kötőszövetek glükozamint és kondroitint foglalnak magukba, amelyek az ízületi fájdalmak és a porckopás megelőzésében nyújt segítséget.

 

3. FELPEZSDÍTI A KOLLAGÉNTERMELÉST

A kollagén támogatja a bőr teltségének, erejének, rugalmasságának és simaságának megőrzését. Azonban ennek a strukturális fehérjének a természetes termelése nagyjából a húszas éveinktől kezdve lelassul, ennek okán pedig megjelennek a ráncok. A csontleves viszont segít feltölteni a szervezetünk kollagénszintjét.

 

4. IGAZI DIÉTÁS KAJA

Egy nagy tányér csontleves elfogyasztása olyan teltségérzetet okoz, hogy után gyakran azt érezzük, hogy már semmit nem tudunk utána enni. Kalóriatartalma viszont igen alacsony, rendszeres fogyasztása támogatja az izomzatunkat, szabályozza az étvágyunkat, így az elhízás kockázatát is csökkenti.

5. TÁMOGATJA AZ EMÉSZTŐRENDSZER MŰKÖDÉSÉT

A leves zselatin-tartalma támogatja az emsézőrendszer munkáját, védi a belek nyálkahártyáját. Könnyen emészthető, ezért a benne található tápanyagok gyorsan felszívódnak.

 

6. MEMÓRIAJAVÍTÓ ÉS NYUGTATÓ HATÁSÚ

Bármennyire is hihetetlen, de a csontlevesben megtalálható egy olyan aminosav is, ami élénkíti a memóriát, javítja az alvás minőségét, ennek köszönhetően pedig a fáradtságerezetet is csökkenti. Ez nem más, mint a glicin.

 

7. TERMÉSZETES GYULLADÁSCSÖKKENTŐ

A glicin azon túl, hogy javítja az agyműködést és segíti a pihentető alvást, egy igen intenzív gyulladáscsökkentő hatással is bír. Az arginin aminosav a krónikus gyulladások legyőzésre készíti fel szervezetünket, enyhíti az asztma tüneteit, de mérsékli a gyulladásos légúti megbetegedéseket is.

Borítókép: Képernyőkép (Forrás: Youtube)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.