időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Hét tipp, hogy kristálytiszták legyenek a konyhai kisgépek

MINDMEGETTE.HU
Forrás: Mindmegette
2023.03.19. 20:47
borítókép

Szinte minden nap használjuk ezeket a háztartási kisgépeket, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy megfelelően tisztítsuk őket. Ezekkel a trükkökkel ragyogó lesz a végeredmény!

1. MIKROHULLÁMÚ SÜTŐ
 

A mikró takarításának első lépéseként tegyünk egy bögre vizet a gépbe, majd forrósítsuk fel. Ha már forr a víz, akkor állítsuk le a mikrót, de az ajtaját még 1 percig ne nyissuk ki. Ezzel a trükkel ugyanis belülről bepárásítjuk a hullámsütőt, aminek köszönhetően a zsíros foltok is fellazulnak. Ezután fogjunk egy törlőkendőt, és töröljük át alaposan, de a külsejéről se feledkezzünk meg.

2. TURMIXGÉP ÉS BOTMIXER

A turmixgép és a botmixer takarítása nem várhat sokáig a használat után. Minél több ideig hagyjuk benne a maradékot, annál jobban beleszárad, ami igazán megnehezíti a feladatunkat. Amennyiben a kézimixer penge része levehető, akkor azt betehetjük a mosogatógépbe. A turmixgépet először áztassuk be: öblítsük ki alaposan, töltsük fel vízzel, és tegyünk bele mosogatószert, majd hagyjuk állni 30 percig.

3. KENYÉRPIRÍTÓ

A legtöbb kenyérpirítónak kivehető a morzsatálcája. Ezt applikáljuk ki a gépből, rázzuk ki a morzsákat. Mivel a pirítóhoz tilos alkoholt vagy vegyszert használni, az odaégett darabokat próbáljuk késsel lekaparni, de vigyázzunk a fűtőszálakkal. A melegszendvicssütőnek szintén kivehető a tálcája. Ezt viszont kapargatás helyett mosogassuk, hogy ne sértsük meg a teflont.

4. KAPSZULÁS KÁVÉFŐZŐ

A kapszulás kávéfőzőkön létezik egy úgynevezett „átmosó” program. A gép ekkor forró vizet főz le, átmossa az egész rendszert. A tartályába 2-3 havonta oldjunk fel egy vízkőtlenítő tablettát.

5. KOTYOGÓS KÁVÉFŐZŐ

A kotyogós kávéfőzőknél, illetve a vízforralóknál használjuk bátran az ecetet. A készülék alján keletkezett vízkövet pillanatok alatt eltávolíthatjuk: töltsük fel legalább félig ecettel, majd hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap öntsük le, majd alaposan mossuk át.

6. APRÍTÓGÉP

Az aprítógépek kése kivehető az edényből, ami kifejezetten egyszerűvé teszi az elmosást. Ennek köszönhetően az edényrészt is sokkal hatékonyabban tudjuk mosogatni anélkül, hogy megvágnánk a kezünket. A tetejét viszont, ahol az elektronika van, semmiképp se mosogassuk vízzel. A kést érdemes évente megéleztetni.

7. AIR FRYER

A forró levegős sütő kosarába szórjunk szódabikarbónát, majd csorgassunk rá mosogatószert, végül pedig öntsük fel forró vízzel, amitől elkezd habzani. Hagyjuk hatni a keveréket, amíg a belsejét kitakarítjuk. Ehhez nedvesítsünk be egy rongyot ecetes vízzel, hogy a zsíros foltokat pillanatok alatt letörölhessük.

Az eredeti cikk a Mindmegette oldalán érhető el.

Borítókép forrása: Pixabay