Újra rács mögé kerülhetett Zuschlag János

NAV-nyomozók vették őrizetbe a börtönviselt egykori szocialista politikust – írja a Kiskunhír.

MN
2018. 01. 31. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltott adatszerzés gyanújával vették őrizetbe NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói Zuschlag Jánost. A korábbi szocialista politikust, aki 2013-ban szabadult hat és fél éves börtönbüntetéséből, így újra rács mögé juttatták – értesült a Kiskunhír.

Telefonon próbáltuk elérni Zuschlag Jánost, hogy megerősítse, esetleg cáfolja a lapértülést, de kikapcsolta vagy kikapcsolták készülékét. Hívtuk a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséget, ám szóvivőjük azzal utasított vissza minket, hogy munkaidőn túl próbálkoztunk, tegyük fel kérdéseinket írásban. Hasonló választ kaptunk szóbeli megkeresésünkre a NAV sajtóosztályától is. Leveleinket így elküldtük mindkét hatóságnak, ha érkezik visszajelzés, frissítjük cikkünket.

A Kecskeméti Törvényszéken információink szerint mindenesetre még nem nyitottak új aktát Zuschlagnak.

Zuschlag János 1998-ban az MSZP színeiben került be a parlamentbe mint a legfiatalabb országgyűlési képviselő. Volt ifjúsági és sportbizottsági tag, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták (Fibisz) mozgalom elnökhelyettese is. Országos ismertséget botrányos megjegyzése hozott neki először: 2004-ben a Terror Háza Múzeum előtt tartott októberi sajtótájékoztatóján a holokauszt áldozataival viccelődött. „Ők már nem fáznak” – mondta, az ízléstelen poén pedig még abban az évben országgyűlési képviselői pozíciójába került. 

2005-ben aztán a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság csalásban való bűnsegédlettel gyanúsította meg, a politikust tíz fiktív Fibisz-szervezet létrehozásával hozták kapcsolatba. 2006-ban a szocialisták ismét elindították Zuschlagot, ezúttal az önkormányzati választáson, majd a Bács-Kiskun megyei szocialisták elnöke lett, de visszatérése rövidnek bizonyult. 2007-ben ugyanis bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsította meg őt és társait a megyei főügyészség hetvenmillió forint alapítványi, egyesületi vagyon gyanús felhasználása kapcsán. Zuschlag Jánost végül nyolc és fél évre ítélték, ám fogságából már 2013-ban szabadult. Mikor elhagyta a börtönt, arról nyilatkozott, hogy ötvenmillió forintot kapott korábban az MSZP-től azért, hogy visszalépjen képviselő-jelöltségétől.

Szabadulása után megalapította az Új Dimenziót Pártot, amely a választás évében 149 millió forintos támogatást kapott, később pedig felszívódott. A hatóságok lapértesülés szerint hosszasan nyomoztak a kamupárt és a hasonló, pénzszerzésre alapított szervezetek ügyében, ám a 24.hu úgy tudja, hogy az ügyészség csendben lemondott az eljárások lefolytatásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.