Megúszták: már nem nyomoz az ügyészség a kamupártok után

Felkészülhetünk, hogy 2018-ban is százmilliókat tapsoljanak el a választók nélküli pártocskák.

MN
2017. 05. 19. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Számvevőszék feljelentése nyomán két éve kilenc párt ellen indult nyomozás, mert a gyanú szerint a 2014-es választások során számviteli és áfatörvényeket sértettek volna, mindezt az államtól kampányra megítélt százmilliós kampánytámogatás terhére. Az úgynevezett kamupártok költései kapcsán felmerült, hogy nem a valós érdekképviseleti szerepvállalás miatt indultak el, hanem a lehívható forrásokért, mely összesen 3,5 milliárd forintot jelentett. A 24.hu értesülései szerint viszont csendben leállította a nyomozásokat az ügyészség, volt olyan eset, ahol az indoklásban az szerepelt, hogy „a cselekmény nem bűncselekmény”, pedig oldalakon keresztül sorolták a problémákat. Az Állami Számvevőszéknek nem volt lehetősége – írják.

Az Együtt 2014, az Új Dimenzió Párt és az Új Magyarország Párt esetében a költségvetési csalás gyanúja is felmerült, volt olyan pártocska, mely nem is részletezte, hogy mire költötték el a megkapott 356 millió forintot. Intenzív nyomozás zajlott a Seres Mária Szövetségesei ellen is, ahol közel harminc jelöltet állítottak elő.

A portál arról is ír, hogy két választókerületben 2014-ben az eredményekre is hatással voltak, mindkét esetben a jelenlegi kormánypártnak kedvezett az elindulásuk. A választásokat megelőzően a kettős ajánlás lehetőségét kihasználva a kamupártok egymás jelölőíveit másolták, így gyakran ugyanabban a körzetben jelentek meg. Ha egy magánszemély meg szerette volna tudni, hogy az ajánlása alapján hol indultak jelöltek, azt a nagy adatmennyiségre hivatkozva visszautasította a Nemzeti Választási Iroda.

A kampányra és a jelölésre vonatkozó jogszabályok továbbra sem változtak.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.