Visszaszerezhetik a trónjukat a techvállalat processzorai

Kiszivárgott mérések alapján az idei Core-modellek erősebbek lehetnek a Ryzeneknél.

Forrás: origo.hu2021. 10. 12. 17:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Intel vezetését nemrég átvett Pat Gelsinger nagyon bízik a vállalat tizenkettedik generációs Core processzorainak teljesítményében, állítása szerint az ősz végén bemutatkozó Alder Lake termékek jobb teljesítményt nyújtanak majd a közvetlen riválisnak tekintendő AMD Ryzen modelleknél, véget vetnek a rivális vállalat rövid életű trónbitorlásának.

A napokban elkezdtek szivárogni a termékek teljesítményét firtató első mérések, amelyek többé-kevésbé igazolni látszanak Gelsinger állítását. 

 A Core i9-12900K csúcsmodell a CPU–Z és a Cinebench mérései szerint egyszálas futtatói teljesítményben nagyjából 20 százalékkal gyorsabb az AMD Ryzen 9 5950X-nél, míg többszálas teljesítményben ott van a nyakán, pedig 33 százalékkal kevesebb (32 vs. 24) futtatói szál áll a rendelkezésére.

Ehhez elkél némi magyarázat, ugyan mindkét processzor 16 magos, azonban az AMD esetében az összes mag támogatja a Simultaneous multithreading (SMT) funkciót, így jön ki a 32 futtatói szál. Ezzel szemben az új Core i9 már egy hibrid dizájn, nyolc energiatakarékos és nyolc nagy teljesítményű mag található benne, viszont a Hyper-Threadinget csak az előbbiek használják, aminek 16 mag/24 szál a vége.

A csúcsmodell mellett a garantáltan nagyobb tömegeket izgató Core i5-12400 teljesítményéről is jöttek információk, ez egy klasszikus központi egység, 6 processzormagot és 12 futtatói szálat kínál.

 A mérések alapján egyszálas (+nyolc százalék) és többszálas (+négy százalék) futtatói teljesítményben is minimálisan erősebb az ugyanennyi magot és szálat használó Ryzen 5 5600X-nél. Ez távol van a nagy verés kategóriától, de többszálas teljesítményben az előd Core i5-11400-hoz képest 18 százalék körüli az előrelépés.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.