Befejeződhet az anonim trollkodás Ausztráliában

Törvénnyel kényszeríthetik a felhasználók leleplezésére a techcégeket – írja az Origó.

Forrás: ORIGO.HU2021. 11. 30. 11:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rágalmazással kapcsolatos törvénymódosítások benyújtását jelentette be Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, a megszavazásuk esetén többek közt a techcégeknek le kellene leplezniük a szolgáltatásaik anonim felhasználóit a perek indíthatósága érdekében. Amennyiben erre nem képesek vagy hajlandók, akkor ők válnának az alperesekké, nekik kellene állniuk az esetleges kártérítést.

A tervek szerint az internetes rágalmazás vélt megvalósulása esetén a felhasználók egy online platformon jelezhetnék a problémát, amely első körben békéltető testületként megpróbálná a problémás bejegyzések vagy kommentek eltávolítására kérni a szerzőiket; ennek sikertelensége esetén léphetne peres útra az ügy.

Az online világnak nem szabad vadnyugattá válnia, ahol botok, bigottak és trollok anonim módon árthatnak az embereknek. Ez nem így működik a való világunkban, és semmi oka sincs annak, hogy a digitális térben ez történjen

– magyarázta Morrison az elképzelést.

Ausztrália törvényei természetesen csak belföldön alkalmazhatóak, így a külföldi rágalmazók ellen vélhetően nem tudnának az új rendszeren keresztül fellépni az ausztrál internetezők.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.