Jelentős árcsökkentésbe kezdett az egyik processzorgyártó

Nagy ütőkártyák lapulhatnak még az Intel zsebében a megfizethető árkategóriákban.

Forrás: ORIGO2021. 11. 08. 17:47
Intel Core processzor Forrás: INTEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alder Lake termékcsaládba tartozó, 12. generációs Intel Core processzorok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, nagyrészt képesek túltenni teljesítményre az AMD Ryzen 5000 szériás riválisokon, ráadásul jóval olcsóbbak is azoknál. Ettől függetlenül pár hónapig segíti a konkurens vállalatot, hogy az Intel újdonságai csak csúcskategóriás Z690 chipsetű alaplapba tehetők be, ami óriási mértékben emeli a platformra való áttérés összköltségét, még DDR4 memória használata esetén is – olvasható az Origó cikkében.

Intel Core processzor (Forrás: Intel)

Az AMD nem késlekedett jelentős árcsökkentéssel reagálni a kellemetlen helyzet kialakulására, az amerikai MicroCenternél a Ryzen 5 5600X ára mínusz hússzal 280 dollárra, a Ryzen 7 5800X-é mínusz százötvennel (!) 300 dollárra, míg a Ryzen 9 5900X-é mínusz ötvennel 500 dollárra szelídült. Ezzel a cég levegőhöz juthat addig, amíg az Intel partnerei piacra nem dobják az Alder Lake családhoz tartozó, belépő- és középkategóriás chipsetekkel szerelt alaplapokat.

Az új termékeknél tartva viszont máris láthatáron van a következő krízis az AMD számára, egyes kanadai webshopok adatbázisaiba felkerültek a várhatóan januárban bemutatkozó Core i5-12400F és Core i3-12100F központi egységek. Ezek ilyen sorrendben 200 dollárba és 120 dollárba kerülhetnek, mindkét esetben amerikai dollárról beszélünk.

A hírek szerint a széles tömegeknek szánt processzorok klasszikus felépítésűek, azaz csak erős magok találhatók bennük. A Core i5-12400F elvileg hat maggal és ugyanennyi futtató szállal képes túltenni a játékokban a Ryzen 5 5600X-en, míg a Core i3 modell négy magot és nyolc futtatói szálat kínálhat, felettébb kényelmetlen hozhatja a rivális AMD Ryzen 3-at.

Borítókép: Intel Core processzor (Fotó: Intel)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.