Kínában már árulják az új inteles alaplapokat

Még a fapados H610 lapkakészletesek is mélyen zsebbe nyúlósak lesznek – írja az Origo.

Forrás: origo.hu2021. 12. 28. 12:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly ősszel az Intel csak a vastag pénztárcájú vevőket örvendeztette meg a tizenkettedik generációs Core processzoraival, ráadásul az Alder Lake kódnevű Core i9 / i7 / i5 asztali számítógépes termékek jelenleg csak a méregdrága Z690 chipsettel szerelt alaplapokba tehetőek be.

A január eleji CES alkalmából végre megkezdődik az Alder Lake bevezetésének második hulláma, az ár-érték bajnoknak tűnő Core i3 processzorok mellett pedig végre a termékcsaládhoz tartozó, megfizethetőbb alaplapok is bemutatkoznak majd. Ezek a H610 / B660 / H670 chipseteket használják, bár a legutóbbival szereltek készletproblémák miatt állítólag egy darabig csak OEM számítógépekben lesznek elérhetőek. 

A lapkakészletek funkciói közti fő különbségek nemrég már kiszivárogtak.

A legújabb fejlemény, hogy magáneladók Kínában közel két héttel a bejelentésük előtt megkezdték H610 és a B660 chipsetes alaplapok forgalmazását. A sejthetőnek megfelelően a termékek kevés kivétellel DDR4 memóriát használnak, jüanról átváltva a legolcsóbb H610-es olyan 28 ezer forintért, míg a legolcsóbb B660-as olyan 34 ezer forintért vehető meg tőlük a Taobaón, mindkettő AsRock márkájú.

Ennek megfelelően aki Alder Lake processzorral kíván új számítógépet összeállítani, az kénytelen lesz a manapság megszokottnál is mélyebben a zsebébe nyúlni.

Még a legfapadosabb H610-es alaplapokra is súlyos árcédulák kerülnek majd.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.