Hivatalosan is bemutatkozott az elérhető árú csúcsvideókártya

Kártyahiány nélkül nehéz ügy volna eladni a GeForce RTX 3060 közvetlen ellenfelét.

Forrás: Origo.hu2021. 10. 14. 13:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutatkozott és elméleti síkon piacra került a régóta pletykált Radeon RX 6600, amely az eddigi legolcsóbb RDNA2 architektúrát használó videókártya az AMD kínálatában. A hónapok óta kapható Radeon RX 6600 XT modellhez képest csak 50 dollárral alacsonyabb az ajánlott fogyasztói ára, de persze 329 dollárért (nettó 102 ezer forintért) nem kell keresni a belátható jövőben, az óriási termékhiánynak köszönhetően ténylegesen masszívan többet kérnek majd érte a boltok – írta meg az Origó.

Az új videókártya annyiban különbözik az XT jelzésű testvérétől, hogy 2048 helyett 1792 darab stream processzor dolgozik a Navi 23 grafikus vezérlőjében, továbbá némileg alacsonyabbak az órajelei. A memóriája maradt 8 GB GDDR6, ami bőven elég, hiszen az AMD arra szánja, hogy Full HD felbontásban és magas minőségi beállítások mellett tegye lehetővé a 60+ képkockás játékfuttatást.

A Digital Foundry mérései szerint ezt a célt sikerült is elérni, egyes játékokban még a 2560×1440 pixeles felbontás is szóba jöhet, azonban nagy átlagban és alapvetően olyan hét százalékkal lassabb a szintén 329 dolláros ajánlott fogyasztói árú GeForce RTX 3060-nál – olvasható az oldalon.

Viszont a valós idejű sugárkövetést támogató játékokban a releváns effektek bekapcsolása után óriásira nyílik a szakadék a GeForce javára, a Radeon még 1080p felbontásban sem képes ezek mellett olyan teljesítményt hozni, mint az RTX 3060 a masszívan több pixelt használó 1440p-ben.

Összességében a két 329 dolláros kártya közül egyértelműen a GeForce RTX 3060 a jobb termék, de a jelenlegi piaci helyzetben persze előfordulhat, hogy megéri inkább a Radeont választani.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Sapphire

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.